На този ден през 1990 г. е открит най-големият скелет на T.rex, намиран някога

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 август 2022 в 00:00 12951 0

Скелетът на Сю в музея Фийлдс, Чикаго.

Кредит Wikimedia Commons

Скелетът на Сю в музея Фийлдс, Чикаго.

На 12 август 1990 г., Сюзън Хендриксън (Susan Hendrickson) открива три огромни кости, стърчащи от скала близо до Фейт, Южна Дакота. Те се оказват част от най-големия скелет на Tyrannosaurus rex, откриван някога, екземпляр на 65 милиона години, кръстен Сю на откривателката си. 

Изненадващо, скелетът на Сю е пълен на повече от 90% и костите са изключително добре запазени. Работодателят на Хендриксън, Институтът за геологични изследвания Блек Хилс, плаща 5 000 щатски долара на собственика на земята Морис Уилямс (Maurice Williams) за правото да изкопае скелета на динозавъра, който е почистен и транспортиран до седалището му в Хил Сити. Президентът на института Питър Ларсън (Peter Larson) съобщава плана си да построи музей с нестопанска цел, където да изложи Сю заедно с други фосили от креда.

През 1992 г. обаче започват съдебни битки за Сю. Щатската прокуратура твърди, че костите на Сю са иззети от федерални земи и затова следва да са собственост на правителството. Накрая се оказва, че Уилямс, който е наполовина с корени от местното индианско население и част от племето Сиукси от реката Шайен, е продал земите си на племето 20 години по-рано, за да не плаща данъци за собствеността и затова неговата "продажба" на правата за разкопки в Блек Хилс е невалидна. През октомври 1997 г. музеят Фийлд в Чикаго купува Сю на публичен търг в Сотбис в Ню Йорк за 8,36 милиона щатски долара, частично финансирани от корпорациите МакДоналдс и Дисни.

Скелетът на Сю е изложен в музея Фийлдс през май 2000 г. Забележителният скелет на T.rex с височина от 4 метра при бедрата и дължина 13 метра от главата до опашката, череп с тегло 900 кг и 58 зъба, е изложен в специално предназначено пространство.

Изненадващо добре запазените кости на Сю дават възможност на учените да определят много неща за живота на тиранозаврите. Те научават, че този хищен динозавър е имал невероятно обоняние, тъй като всяка от обонятелните му луковици е по-голяма от главния мозък. Освен това Сю е първият скелет на T.rex, при който е намерена вилообразната кост, изключително важно откритие, което подкрепя теориите на учените, че птиците са свързани с динозаврите.

Източник: History: On this day in history - Skeleton of Tyrannosaurus rex discovered

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !