На този ден: започва "Аполо 15" – четвъртата мисия, кацнала на Луната

Катя Димитрова Последна промяна на 26 юли 2016 в 10:00 8881 0

Кредит Wikipedia

На днешната дата през 1971 г. започва пилотираната мисия Аполо 15 – четвъртата мисия кацнала на Луната, при която за първи път е използван Лунар Роувър и за пръв път е изследвана лунната повърхност извън лунно море.

Космическият кораб за първи път е снабден с модул с научни инструменти и доставя до Луната малък изкуствен спътник, стартиран в края на мисията. По пътя обратно към Земята, пилотът на командния модул Алфред Уордън направи първото излизане в открития космос в междупланетното пространство, за да демонтира и прибере заснетите фотофилми.

Командният модул на кораба (СМ-112) „Индевър“ е кръстен на легендарния кораб „Индевър“, с който британския пътешественик и откривател Джеймс Кук прави първото си околосветско пътуване през 1768-1771 г. Лунният модул (LM-10) е наречен „Фалкон“ - талисмана на Академията на ВВС и USAF на САЩ. Всички членове на екипажа са офицери от USAF.

За първи път е използвано лунно превозно средство - Лунар Роувър, с помощта на който са изминати общо 27.9 km и са събрани и доставени на Земята 77 кг проби от лунната почва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !