На живо: Изстрелването на ракета Facon 9 със спътници Starlink (обновена)

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2020 в 13:20 11748 0

Кредит SpaceX

Starlink, съзвездието спътници за интернет връзка на SpaceX, е на път да постави нов впечатляващ рекорд.

След поредно отлагане заради лошото време във Флорида на 30 юни компанията на Илън Мъск планира да пусне десетата партида от около 60 спътника Starlink към нарастващото си съзвездие, което е проектирано да осигурява достъп до високоскоростен интернет.  За първи път SpaceX ще изпрати три партиди Starlink за един месец.

Заради лоши метеорологични условия преди обявеният старт на 26 юни се отложи с три дена. Основните притеснения са големите купести облаци, както и възможните удари на мълнии.

На 30 юни, вторник, в 23:10 (българско време) трябва да се състои изстрелването на ракетата Falcon 9 Block 5 с поредната партида от спътници на системата Starlink. Стартът на ракета Facon 9 със спътници Starlink версия 1.0 ще се извърши от стартовия комплекс 39A в космическия център "Кенеди" във Флорида. 60-те космически кораба на системата Starlink ще бъдат изнесени на ниска околоземна орбита, заедно с още два микросателита на компанията BlackSky.

Можете да гледате предаването на нашия уебсайт.

Наред с 60-те спътника Starlink, мисията ще изпрати и два спътника за наблюдение на Земята BlackSky. Това ще бъде втората споделена мисия на SpaceX, като част от новата му програма, в която компании могат да изпращат сателити като част от други мисии.

Така на 13 юни заедно с 58-те сателита Starlink, бяха изнесени на орбита три космически кораба Planet SkySat.

Следващата мисия също помага на SpaceX да достигне поредния си рекорд. Teslarati отбелязва, че фирмата планира да пусне GPS сателит на американските военни на 30 юни, което означава, че SpaceX да извърши четири изстрелвания в орбита за един месец - с което ще бие собствения си  рекорд. Компанията има за цел да пусне и спътника ANASIS II за южнокорейските военни в началото на юли, което може да означава, че ще извърши впечатляващите пет изстрелвания за пет седмици.

Благоприятните условия за старт са 60%, съобщи 45-ата ескадрила на космическите сили в събота. Проливни дъждове и гръмотевични бури се очакват във вторник, но ще се развият предимно на сушата точно преди времето за изстрелване. 

SpaceX планира да изстреля близо 12 000 спътника за цялото съзвездие сателити Starlink на височина от 550 километра до около 1200 километра. Целта е да се осигури високоскоростно интернет покритие денонощно на всяко кътче на Земята, което ще бъде от особена полза за жителите на онези райони на планетата, където той е ненадежден, скъп или изобщо отсъства.

Сателитът Starlink е малък космически кораб с тегло около 260 килограма. Сателитите са оборудвани с електростатични двигатели, използващи ефекта на Хол. Всеки от апаратите има една слънчева батерия, антени с фазирана решетка и сензори за ориентация по звездите.

След старта SpaceX ще се опита да приземи първата степен на морска платформа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !