На живо: Последните мигове на 'Касини', изгарящ в атмосферата на Сатурн

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 септември 2017 в 10:50 15576 1

Кредит NASA

Това е край, достоен за опера на Вагнер.

Днес, 15 септември, ще получим последния сигнал от космическия кораб "Касини".

Близо 20 години след старта си космическият кораб "Касини" ще се спусне в атмосферата на Сатурн, жертвайки се в името на потенциално обитаемите луни на опръстенения гигант.

Няколко часа преди това космическият кораб ще предаде на живо изобилие от данни със скорост от 27 килобита в секунда (3,4 килобайта в секунда) към Земята, преди зрелищно да изгори в атмосферата на Сатурн.

През изминалия месец "Касини" се потапяше в най-горната част на атмосферата на Сатурн при последните си няколко прелитания над планетата. Той измерва нейните частици, радиация и магнитното й поле. Сега, по време на това гмуркане, ще получим данни от толкова дълбоко в атмосферата на Сатурн, колкото който и да е друг космически кораб някога се е осмелявал да достигне.

След две десетилетия в космическото пространство предстои краят на неговото забележително пътешествие. След като е изразходвано почти цялото ракетно гориво, което го докара до Сатурн, операторите умишлено потапят "Касини" в атмосферата на планетата, за да гарантират, че спътниците на Сатурн ще останат недокоснати за бъдещи проучвания.

Гледайте на живо предаването на края на мисията на Касини по NASA TV в 7:00 EDT (14:00 българско време) в петък, 15 септември.

Вижте графика на събитията за 15 септември:

3:31 PDT (13:31 бълг. време) - Започва навлизането на "Касини" в атмосферата на Сатурн

3:32 PDT (13:32 бълг. време) - Космическият кораб загубва сигнал една минута по-късно

4:55 PDT (14:55 бълг. време) - Предсказана окончателна загуба на сигнал към Земята

Приблизително 18:00 българско време - Финалните снимки, направени от "Касини", ще се появят онлайн в галерията на мисията

15:30 българско време - Край на мисията

16:30 българско време - Пресконференция след мисията

Снимки, направени от "Касини" на 14 септември:

Стартирала през 1997 г., сондата "Касини" пристигна до Сатурн през 2004 г. и оттогава събира данни с 12 инструмента. Запасите на гориво са почти изчерпани и НАСА се реши на този "Велик финал" - Grand finale, което е рисковано, но потенциално полезно за науката.

"Касини" е изключителна мисия, която революционизира познанията ни за нашата Слънчева система, заяви Александър Хейс (Alexander Hayes) от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) и професор по астрономия в университета Корнел в Ню Йорк.

За почти 300 обиколки около Сатурн апаратът направи значителни открития като морето с течен метан на Титан, най-големият естествен спътник на планетата и наличието на солена вода под ледената повърхност на Енцелад, друга сатурнова луна.

Сондата "Касини" носи името на италианския учен Жан Доменико Касини, който е доказал, че пръстените на Сатурн се състоят от две части, разделени от тъмна лента.

Космическа станция "Касини-Хюйгенс", на стойност повече от три милиарда долара, бе изстреляна в космоса през 1997 г. за проучване на Сатурн и неговата луна Титан.

"Касини-Хюйгенс" е една от най-амбициозните космически мисии, стартирали някога в космоса. Космическият кораб е изпълнен с огромен набор от инструменти и апарати за точни измервания и висококачествени изображения с висока резолюция при различни атмосферни условия и цветова гама. Космическата станция се състои от орбиталната станция "Касини" (построена от НАСА) и сондата "Хюйгенс" (на Европейската космическа агенция).

Мисията "Касини" е съвместен проект между НАСА, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция.

Това е мисия, която може да се нарече историческа заради огромното количество получени резултати, включително 3616 научни статии, които се основават на данните на "Касини".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

15.09 2017 в 11:46

Нищо рисковано няма в това да кацнеш на Сатурн. Резултатът е еднозначен - изгаряш като метеорит.