На живо: Пресконференция на НАСА за извънземните океани (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 април 2017 в 17:04 12620 0

Кредит NASA

НАСА обяви пресконференция, на която ще се "обсъдят новите резултати за водните светове в нашата слънчева система", получени от космическия кораб "Касини" и на космическия телескоп "Хъбъл".

Пресконференцията ще се проведе днес в 14:00 EDT (21:00 бълг. време) четвъртък, 13 април в централата на НАСА в Вашингтон като ще се включват дистанционно експерти от цялата страна, съобщи агенцията.

"Тези нови открития ще ни помогнат за бъдещите проучвания на водните светове - включително и предстоящата мисия на НАСА "Europa Clipper", чийто старт е планиран след 2020-та за търсене на живот извън Земята" - пише НАСА. Агенцията не дава повече информация за констатациите, които ще бъдат изнесени в четвъртък.

Включването на няколко членове от екипа на "Касини" говори, че новините вероятно ще бъдат за шестата най-близка луна на Юпитер, Европа, или Енцелад, шестият по големина естествен спътник на Сатурн.

Пресконференцията може да гледате на живо тук:

Кои са възможните обекти, потенциална тема на пресконференцията

Титан, спътникът на Сатурн, притежава под повърхността си солен океан, богат на въглеводороди, който НАСА вече обяви, че иска да проучи някой ден. Това е едно от най-вероятните места в Слънчевата система, където може да се намери живот, извън Земята, естествено.

Енцелад, друга луна на Сатурн, е може би още по-интересна, тъй като притежава с тектонска активност и гейзери, изригващи дълбоко изпод кората. Това също е едно от най-вероятните места да бъде намерен живот.

Ганимед, спътник на Юпитер, е най-големата луна в Слънчевата система, както и единствената, която има магнитно поле - което я прави още по-интересна. Смята се, че под повърхността на Ганимед съществува океан, а може би няколко слоя вода под повърхността му.

Европа е най-вероятната тема на пресконференцията

Европа отдавна е смятана за най-доброто място за търсене на извънземен живот. НАСА спомена директно в изявлението си Европа и мисията "Касини". Така че най-вероятно пресконференцията ще е за нещо, свързано с Европа.

Европа е едно от най-интересните небесни тела в нашата слънчева система, когато става дума за търсене на подходящи условия за извънземен живот заради океана под ледената й повърхност. Астрономите смятат, че този океан е в контакт с скалистата мантия на Европа, което създава условия за всякакви интересни химични реакции.

Тъй като на Европа потенциално има повече вода в течно състояние от Земята, това прави този спътник на Юпитер едно от най-вероятните места в Слънчевата система, където може да се намери живот.

Но защо са учени толкова убедени, че има течен океан под замръзналата повърхност на Европа, която е на 800 милиона километра от Слънцето?

Преди всичко това е необичайната гладкост на повърхността на Европа. Обикновено течност, която е далеч от Слънцето ще бъде в замразено състояние, но учените смятат, че Юпитер има такава силна приливна сила спрямо Европа, че тя създава достатъчно енергия, за да се запази водата течна.

Съществуват също така знаци, че тази приливна енергия предизвиква геоложка активност, подобна на тектониката на плочите на Земята, което би могло да доведе до животообразуващи хидротермални извори. Тук, на Европа, е и първото доказателство за тектоника на плочите извън Земята.

Всъщност наблюденията на телескопа показват, че Европа може би побира два до три пъти повече вода в течно състояние, отколкото на Земята, което е доста впечатляващо.

Източник: NASA

Космическият телескоп Хъбъл наблюдава отблизо тази юпитерова луна още от 2012 г., когато за първи път са регистрирани гейзери от водна пара, изригващи от областта на южния полюс на Европа. Гейзерите достигаха височина близо 200 км в космоса. През 2013 г. Хъбъл регистрира още по-високи гейзери  - 1200 км, а водещи учени изказаха мнение, че събирането на проби от спътника би могло да бъде по-лесно, отколкото първоначално се мислеше. 

Учените смятаха досега, че всяка експедиция до Европа ще изисква сложно оборудване за пробиване на ледената кора, за да се достигне океана, където би могло да се крият живи организми. Но наличието на гейзери пара предлага възможността водните проби да бъдат събрани чрез прелитане и дори да се наблюдават отдалеч.

Миналата година учените на НАСА установиха, че дори и по-студен, химическият баланс на подземния океан на Европа е забележително подобен на океаните тук, на Земята, което предполага, че има достатъчно водород и кислород, за да съществува живот в него.

Последният път, когато НАСА проведе извънредна пресконференция, съобщи, че седем планети с приблизително големината на Земята са открити в близката звездна система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !