На живо: SpaceX изпраща първия европейски астронавт с капсула Dragon на МКС

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2021 в 08:46 3314 0

Меган Макъртур, Томас Песке, Акихико Хошиде, Шейн Кимбро. Кредит: NАSA

Днес, 23 април в 12:49 ч. българско време, НАСА и SpaceX ще стартират мисията Crew-2 от историческия стартов комплекс 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди, Флорида.

От същия стартов комплекс през миналия век са изстрелвани мисиите Аполо и сега се надяваме, че отново ще се пише история с мисията Crew-2.

На борда на Crew Dragon са четирима астронавти, Шейн Кимбро и Меган Макъртър от НАСА, японският астронавт Акихико Хошиде (JAXA) и астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Тома Песке.

Мисията има редица „първи“ неща. Например Falcon 9, използван за изстрелването, е първата рециклирана ракета, използвана за пилотиран старт, при Crew-1 през ноември 2020 г. бе използван същият този Falcon.

Освен това капсулата Dragon на Crew-2 вече е преустроената капсула за мисия Demo-2 „Endeavour“, с която Боб Бенкен и Дъг Хърли летяха при първия полет с пилотиран Dragon до МКС.

И още нещо - това ще бъде и първият път, в който Dragon ще лети с двама международни партньори (JAXA, EКA) и също така ще бъде първият път, когато две капсули Crew Dragon ще бъдат присъединени към МКС едновременно. Тази мисия Crew-2 ще работи на МКС в продължение на шест месеца.

Има „първи“ неща и за ЕКА. Астронавтът на ЕКА, французинът Тома Песке, е първият европеец, който се качва в капсула SpaceX Dragon. Преди това е летял като част от експедиции 50 и 51, пристигайки в космическата станция  на борда на руски космически кораб "Союз" и прекарвайки 196 дни в космоса. Неговата мисия включва и две космически разходки за поддържане на станцията: една за подмяна на батерии на електрически канал, и една за отстраняване на теч и обслужване на роботизираното рамо.

Всички членове на екипажа са ветерани астронавти, въпреки че това ще бъде първото посещение на Меган Макъртър на МКС (тъй като първият й космически полет е мисия на совалката до космическия телескоп Хъбъл). Акихико Хошиде ще служи като втори японски командир на МКС по време на престоя си.

В събота, 24 април, около 12:09 часа българско време, Crew Dragon ще се скачи автоматично с Международната космическа станция.

Резервна опция за старта е в понеделник, 26 април, в 10:38 часа българско време. След отделянето на първата ракетна степен на Falcon 9, тя ще кацне на платформата "Разбира се, все още те обичам", който се намира в Атлантическия океан.

След престой от приблизително шест месеца, астронавтите ще си тръгнат от МКС не по-рано от 31 октомври и ще кацнат в Атлантическия океан.

Източници: SpaceX / NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !