На живо: Стартът на първия от 8 години американски космически кораб, предназначен за астронавти

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 март 2019 в 13:28 10052 0

Кредит SpaceX

След последната космическа совалка през 2011 г. американските астронавти в момента летят до и от МКС на руския кораб "Союз". След старта в събота това може да се промени.

Изминаха години на закъснения, но сега SpaceX и НАСА се приближават към първия експериментален старт на кораб на частна компания, предназначен да лети с астронавти, пише Business Insider.

Демонстрационната мисия, наречена Demo-1, ще бъде изстреляна на борда на ракетата Falcon 9 Block 5 в събота в 9:49 ч. българско време от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида.

Целта на старта е да покаже, че Crew Dragon, или Dragon V2 - новият космически кораб, който компанията за космически полети на Илън Мъск  е проектирала за НАСА - е безопасна за летене на астронавти към и от Международната космическа станция.

Експерименталният космически кораб няма да има хора на борда, но ще пренесе манекен, облечен в скафандър, и след достигане на ниска опорна орбита, апаратът ще се насочи към МКС, за да достави някакъв товар за орбиталната лабораторията на стойност 150 млрд долара. Ако този тест се окаже успешен, SpaceX може да изпрати първите астронавти към МКС още през юли.

Dragon V2 е изпълнен на базата на вече действащия кораб Dragon, известен с възможността да доставя товари от орбиталната станция обратно на Земята.

"Demo-1 е тестов полет, въпреки че ще го видим също и като реална мисия, много важна мисия", заяви Кърк Шайман (Kirk Shireman), който управлява програмата за космическата станция в Космическия център Джонсън на НАСА, по време на пресконференция за предстоящия старт.

"МКС все още има трима души на борда, така че този космически кораб, който отива до МКС за първи път, трябва да работи. Трябва да работи."

Изстрелването в събота ще отбележи първото пускане на американски космически кораб за  астронавти от последната космическа совалка през юли 2011 г. (американските астронавти в момента летят до и от МКС на руския кораб "Союз").

Кредит: SpaceX

Телевизията на НАСА планира да излъчи видео на живо и коментар за стартирането на ракетата Falcon 9, започвайки от 9 часа сутринта българско времена на 2 март. Можете да го гледате с помощта на вградения плейър по-долу. SpaceX също ще излъчва свой собствен уебкаст за старта.

Но първо, времето трябва да е благосклонно. В четвъртък сутринта военновъздушните сили на САЩ пуснаха прогноза за времето, което предполага, че ще има около 20% вероятност за забавяне поради облак, който е твърде дебел, за безопасно изстрелване на ракета.

"Продължаващата влага може да доведе до упорито облачно покритие, което да се задържи през по-голямата част от деня в петък", се казва в доклада, като се отбелязва, че тези облаци могат да накарат SpaceX и НАСА да отложат старта, ако се забавят твърде дълго.

Резервната дата за стартиране е вторник, 2 март, въпреки че прогнозата за вторник е значително по-лоша. Докладът на USAF за времето показва, че може да има 40% вероятност за закъснение, поради ветровете от 100 км / ч в горните слоеве на атмосферата.

Може да гледате старта на живо и тук.

Планираният за събота старт на компанията на Илън Мъск SpaceX може да отвори нова ера на американските пилотирани космически полети. Ако всичко се развие по план, САЩ най-накрая ще получат нов собствен пилотиран космически кораб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !