На живо: Стартът на ракетата Falcon 9 със спътника JCSat-18 / Kacific-1 (обновена, видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 декември 2019 в 00:01 6224 0

Кредит SpaceX

Актуализация за 02:50 ч. 17.12 (българско време): Ракетата на SpaceX Falcon 9 успешно изстреля комуникационния сателит JCSAT-18/Kacific1 в орбита в 7:10 ч. EST (02:10 българско време).

Преглед на историята:

На 17 декември в 02:10 (българско време) е обявено изстрелването на ракетата Falcon 9 Block 5 на компанията на Илън Мъск SpaceX с комуникационния спътник JCSat-18/Kacific-1.

Можете да гледате излъчването на нашия уебсайт.

Стартът ще бъде извършен от пусков комплекс 40 в Кейп Канаверал, Флорида. 

Космическият апарат JCSat-18 / Kacific-1 е търговски комуникационен спътник, построен от Боинг, с тегло 6 800 килограма. Той е създаден за SKY Perfect JSAT Corporation и Kacific Broadband Satellites Pte Ltd. Масивният комуникационен спътник ще осигури широколентов обхват на Япония и Тихоокеанските острови. Услугите, предоставяни от спътника, ще бъдат особено полезни за провинциите и селата в Южния Тихи океан. Освен това широколентовият достъп ще осигури критични комуникационни канали до регион, който често е опустошаван от природни бедствия, като земетресения и цунами.

Спътникът ще маневрира до позицията си на геостационарна орбита на 36 000 километра над екватора на Земята, след като се отдели от горната степен на Falcon 9.

Ракетата на SpaceX Falcon 9 ще изстреля комуникационния спътник JCSAT 18/Kacific-1 . Кредит: Kacific

За SpaceX този полет е 13-тият за тази година и втори за по-малко от две седмици. Последният път, когато Falcon 9 излетя на 5 декември, пренесе товари до Международната космическа станция.

За изстрелването ще бъде използвана най-новата (и последна) версия на известната ракета Falcon 9 - един ветеран, по-рано издигнал две различни товарни капсули Dragon като част от мисиите CRS-17 през май и CRS-18 през юли. Приблизително 8 минути след изстрелването SpaceX възнамерява да приземи първата степен на ракетата на една от двете плаващи платформи на компанията, "Разбира се, че все още те обичам" (Of Course I Still Love You (OCISLY) в Атлантическия океан.

В петък, 13 декември бе извършен тест на първата степен на ракетата като двигателите й бяха задействани за кратко, което позволи на екипа на SpaceX да гарантира, че всички системи работят нормално и ракетата е готова за полет. Малко след теста, SpaceX туитна, че това е успех и че компанията планира старта на 16 декември (по американско Източно стандартно време).

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !