На живо: Стартът на ракетата на SpaceX и опита й за кацане на морска платформа

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2016 в 18:37 5393 0

Кредит SpaceX

В нощта петък срещу събота (27-28 май) в 0:40 часа SpaceX планира да изстреля ракетата Falcon 9 с тайландския комуникационен сателит Thaicom-8 и ще се опита за трети път да кацне безопасно обратно на платформа в океана.

Миналата нощ стартът бе отложен заради "лека неизправност на двигателя на горната степен", както написа шефът на SpaceX Илон Мъск в Туитър.

Гледайте на живо предаването на старта тук.

По план трябва няколко минути след старта двете степени на ракетата да се разделят, втората ще изведе Thaicom 8 на орбита, докато първата степен да се опита да кацне на платформа в океана, разположена на няколко стотин мили край бреговете на Флорида.

Както и при други мисии до геостационарна орбита, първата степен ще бъде обект на екстремни скорости и повторно нагряване при кацане, пише SpaceX в изявление.

Преди няколко часа SpaceX съобщи, че предварителната проверка на ракетата е почти готова и компанията се подготвя за двучасовия прозорец за старта, който ще се проведе на 28 май в 00 часа и 40 минути българско време.

Първата степен на Falcon 9 вече успя да постигне подобно трудно кацане в океана по-рано този месец, по време на изстрелването на комуникационния спътник JCSAT-14 до геостационарна орбита.

Това кацане на 6 май бе второто на плаваща платформа за SpaceX. Преди това Falcon 9 също се приземи успешно на морската платформа с надпис "Разбира се, че още те обичам" миналия месец, по време на старта на роботизираната товарна капсула Dragon към Международната космическа станция.

SpaceX също има едно успешно завръщане на първата степен на ракетата си - този път на суша през декември Falcon 9 се приземи обратно в Кейп Канаверал, по време на старта на 11 сателита на Orbcomm.

Тези кацания са част от усилията на SpaceX да разработи ракети за многократна употреба, технология, която компанията се надява да намали разходите за космически полети.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !