На живо: Третият старт на SpaceX за по-малко от две седмици (стрийм)

Falcon 9 готова за нов старт тази вечер със сателит на борда

Наука OFFNews Последна промяна на 02 юли 2017 в 15:01 6060 1

Снимка: SpaceX

Шест дни след като SpaceX изстреля българския телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 от космическия център Кенеди тази вечер още една ракета ще полети от историческата площадка 39A, съобщава Space flight now.

На живо можете да гледате изстрелването тук:

Има обаче вероятност изстрелването да бъде отложено за понеделник, тъй като облаците над площадката дават едва 60% шанс за добри условия за старта.

Предвижда се стартът да бъде около 19:20 EDT (23:20 GMT или 2:20 ч. българско време на 3 юни). Това ще е трето изстрелване за компанията на милиардера Илън Мъск в рамките на 10 дни.

На борда на Falcon 9 ще полети сателитът Intelsat 35e, част от сателитния "флот" на Intelsat, наречен Epic, осигуряващ тв и мобилни комуникационни услуги над източна Северна Америка, Карибите, Южна Америка, Европа и Африка. Построен от Boeing, Intelsat 35e ще предава сигнал в продължение на 15 години.

За разлика от повечето стартoве на SpaceX напоследък, тази ракета няма да направи опит за кацане след излитането. Първата степен не е снабдена с необходимите за приземяването крака или решетъчни перки след подобен полет.

Промяната вероятно има нещо общо със теглото на сателита, който компанията стартира. Апаратът е тежък 6 761 кг - най-тежкият изстрелван от SpaceX комуникационен сателит. 

Значение има и високата геостационарна орбита - 35 800 км над екватора. Комбинацията от тези два фактора означават, че Falcon 9 ще трябва да изгори много гориво, за да изнесе на орбита сателита, така че няма да е останало много ракетно гориво за извършване на контролирано кацане.

Снимка: Intelsat

На 23 юни Falcon 9 изстреля българския сателит BulgariaSat-1, а два дни по-късно друг Falcon 9 изведе в орбита 10 сателита Iridium от военната база Ванденберг в Калифорния. И двете мисии бяха успешни и първата степен на ракетите се приземиха успешно на кораби-дронове в открито море.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

03.07 2017 в 20:44

Едно време перки имаха рибите ...
Управляемите в атмосферата ракети, имат решетъчни рули.