Наблюдавана е появата на нов вид само за две поколения

Популацията на чинките в Галапагос продължават да еволюират в нови видове

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 ноември 2017 в 09:15 5561 0

Един член на вида G. conirostris. Тази птица отлетя на около 100 километра, за да се създаде нов дом на Галапагоския остров Дафне Майор. Там птицата се кръстосва с член на друг вид, което довежда до родословната линия Голямото пиле (Big Bird). BR Grant.

Дарвин утвърди своята теория за еволюцията на островите Галапагос и наистина, малко места на Земята демонстрират еволюцията толкова ефектно. Учените продължават да фокусират изследванията си върху островите, а те понякога дават изненадващи резултати.

Така например, през 1981 г., професорите Розмари и Питър Грант забелязват пристигането на мъжки екземпляр от неместния вид голяма кактусова чинка. Мъжкият се кръстосва с местна женска чинка, създавайки здраво, плодовито потомство. Поколението им продължава да се чифтосва и така нататък. Сега 30 екземпляра, принадлежащи към един нов вид, могат да се наблюдават на острова.

Нищо прекалено сензационно досега, въпреки че е забележително, че изследователите могат да изучат развитието на нов вид в изолация. Сензационното обаче е колко бързо може да се появяват нови видове.

"Новото при това проучване е, че можем да проследим появата на нови видове в дивата природа", разказва Розмари Грант, старши биолог в катедрата по екология и еволюционна биология. "Благодарение на нашата работа в Дафне Майор имахме възможност да наблюдаваме чивтосването на две птици от различни видове
и след това да проследим какво се случва и да видим как се случва видообразуването".

В настоящото проучване изследователи от Университета в Упсала анализират ДНК, събрани от птиците и тяхното поколението. Те установиха, че нови видове могат да се появят само за две поколения. Имайте предвид, че това не е нова порода или нов подвид, а различен вид. Наричат го родословна линия Big Bird (Голямото пиле).

Много е вероятно нови родословни линии като тази да са се появявали многократно, някои успешни, а други изчезнали. Не е ясно какво ще е бъдещето за новите поколения чинки, но кой знае - някой ден те могат да станат напълно различен вид.

"Нямаме представа какви са перспективите за оцеляване на родословната линия на "Голямото пиле", но има потенциал да се превърне в успешно и да осигури красив пример за един от начините, по които се случва видообразуването", заяви Андерсон. "Чарлз Дарвин би се развълнувал, ако прочете тази статия".

Проучването е публикувано в Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !