Наблюдавани са свръхзвукови плазмени потоци в атмосфера на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2017 в 15:11 6460 0

Кредит University of Calgary/ESA

С помощта на данни, получени от мисията Swarm, изследваща магнитното поле на Земята, са открити високо в нашата атмосфера свръхзвукови плазмени струи с температури достигащи почти 10 000 ° С, съобщава сайтът на Европейската космическа агенция.

Тези констатации са представени по време на конференцията Swarm Science Meeting, проведена в Калгари, където учените, участващи в мисията Swarm показаха последните резултати от работата си.

Преди повече от век норвежкият учен Кристиан Биркеланд (Kristian Birkeland) представи хипотезата, че слънчевият вятър, взаимодействайки с йоносферата и магнитосферата на Земята, създава над нашата планета подреден поток от заредени частици. 

Тези потоци носят до 1 TW на електрическа енергия към горните слоеве на атмосферата, което е близо едноседмичното производство на България за 2011 г.

Те играят важна роля за появата на полярните сияния, познатите бавно движещи се зелени завеси от светлина, които могат да се простират от хоризонт до хоризонт.

Но едва в края на 60-те години, когато започват сателитните изследвания на Земята, "потоците на Биркеланд" са потвърдени с преки измервания в космоса на височина 80 до 1000 км.

Възходящи и низходящи потоци на Биркеланд в близост до северния полюс на Земята. University of Calgary/ESA

В момента три идентични, оборудвани с чувствителни магнитометри, сателити Swarm, разположени на различни височини, 460-530 км, на Европейската космическа агенция проучват магнитните явления, протичащи в атмосферата и в недрата на Земята.

Те наскоро регистрираха плазмения поток, който участва в движението на йоносферните потоци на Биркеланд. 

Под влиянието на мощните електромагнитни полета, тази плазма се ускорява до свръхзвукова скорост и се загрява почти до 10000°С. Устремявайки се към полюсите и получавайки по пътя си допълнително енергия, част от тези потоци се отправя далече в космоса. Тези процеси, според учените, имат значително въздействие върху химическия състав на горната част на атмосферата.

На конференцията бе съобщено и че потоците на Биркеланд са по-силни в Северното полукълбо, отколкото в Южното полукълбо. Причината за това е все още неизвестна.

Различните източници, които допринасят за магнитното поле, измерени с Swarm. Течения на магнитно присъединяване или изравнени с линиите на магнитното поле течения между магнитосферата и йоносферата. University of Calgary/ESA

Магнитно присъединяване. Източник: NASA/Goddard/Conceptual Image Lab

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !