Над 140 участници от 24 държави стартираха третото издание на Datathon България 2018

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 февруари 2018 в 15:08 2573 0

Над 140 участници от 24 държави стартираха третото издание на Datathon България 2018. Събитието бе открито вчера вечерта в аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ от декана на Стопанския факултет и бивш министър на икономиката – Теодор Седларски и от Серги Сергиев, един от основателите на Data Science Society.

Отборите вече работят по решаването на зададените казуси в сфери като технологии, бизнес администрация, търговия на дребно, маркетингови проучвания, потребителско финансиране. В процеса на работа състезателите ще ползват алгоритми, прилагани в областта на изкуствения интелект, машинното обучение, big data, неструктурирани данни като текстове и изображения.

„Отвъд стряскащата терминология за хората извън този сектор, събитието предоставя възможност да се разрешат реални бизнес казуси и същевременно сверява часовниците на експерти и прагматици от целия свят“, каза Серги Сергиев, основател и двигател на Data Science Society. Той допълни, че тази година са се включили участници от САЩ, Канада, Обединените арабски емирства, Франция, Германия, Австрия, Мароко и Балканите. „Всичко това разгръща бизнес и научния потенциал на България и ни мотивира за още по-усилена работа“, подчерта Серги Сергиев.

Предизвикателството от българската компания Identrics – част от групата A Data Pro, е автоматично да се извлече информация, отнасяща се до поведението на организации, споменати в новинарски текстове. „Крайната ни цел е бързо и лесно да прогнозираме развитието на компании на база обработените новини – например движение на фондовите борси, структурни или политически промени, афектиращи бизнеса“, обясни Деян Пейчев, технологичен директор на Identrics и ветеран в разработването на семантични технологии.

В тази насока, Identrics търси от съзтезателите в Datathon България 2018 прагматично и креативно решение за разпознаване и събиране на думи, които са тясно свързани с контекста на споменаване на обекти в текст. То ще бъде приложено към обучаването на машини които автоматично да откриват обекти със специфично поведение в документи.

Kазусите, по които работят сформираните екипи, са предварително селектирани специално за Datathon България 2018 от български и чужди компании, базирани в страната.Допълнителна информация за Identrics:

Identrics предлага иновативни и персонализирани решения в областта на изкуствения интелект, с цел да освободи клиентите си от еднообразни, но времеемки задачи, свързани с обработката на данни. Сред услугите на компанията са автоматичното извличане и класифициране на обекти, анализ на тоналност, и автоматичното генериране на съдържание и препоръки.

Identrics е иновационното звено на групата компании за обработка и анализ на данни A Data Pro. Групата също включва регионалния доставчик на бизнес новини и пазарни проучвания SeeNews, агенциите за медийна оценка и анализ Media Monitor и Perceptica, и глобалната новинарска платформа за възобновяеми енергийни източници Renewables Now.


Допълнителна информация за Data Science Society:

Data Science Society е българска доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни. Нейната основна цел е да популяризира и насърчава сътрудничество, споделяне на знания, иновации и предприемачество във всички области на работата с данни. Членовете на Data Science Society организират тематични срещи и разговори, партнират си с образователни институции и свързват експерти и ентусиасти, които искат да се развиват в областта.



Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !