Над 40 ученици и любители астрономи презентираха на Националната младежка конференция по астрономия

Боян Велев Последна промяна на 05 юли 2022 в 00:00 4024 0

Варненската обсерватория с планетариум НАОП „Николай Коперник“

През изминалите почивни дни, от 01 до 03 юли, във Варна се проведе 48-та Национална младежка конференция по астрономия. Над 40 ученици, студенти и любители астрономи от всички и възрасти, бяха разработили и представиха презентации за свои наблюдения и/или проучвания. Тя се организира ежегодно от варненската обсерватория с планетариум НАОП „Николай Коперник“ и в нея могат да участват всички интересуващи се и/или занимаващи се с астрономия и астрофизика – както любители, така и ученици и професионалисти.

По случай 125-тата годишнина от построяването на най-старата обсерватория в България - тази на СУ „Св. Климент Охридски“, разположена в Борисовата Градина в гр. София, дoц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра Астрономия към СУ, разказа за развитието на Астрономията в България и сподели интересни факти от нейната история. Тя е завършена през 1897 г., 30 години преди полагането на основите на сградата на Ректората на СУ.

Участниците бяха запознати от Пенчо Маркишки (ИА с НАО при БАН и катедра Астрономия към СУ) с предстоящите явления и събития, които могат да се наблюдават до края на година, като кометата C/2017 K2 (PanSTARRS), която ще премине през съзвездията Змиеносец и Скорпион през месеците Юли, Август и Септември, и очакваното избухване в контактната двойна звездна система KIC 9832227 (на около 1840 светлинни години от Земята) в съзвездието Лебед, което ще породи явлението Нова. Повече подробности и информация за предстоящи явления, които могат да се наблюдават от нашата срана могат да се намерят в „Гид на любителя астроном 2022“ – свободно достъпен на интернет страницата на катедра Астрономия на СУ.

Множество широко достъпни и интересни ресурси в обучението по астрономия, както и различни конкурси бяха представени от Иво Джокин от ОЦИДЗИ (общински център за извънучилищни дейности и занимания) с. Байкал. За възможността всеки да прави снимки използвайки Италианския Национален телескоп „Галилео“ на о-в Ла Палма, в Канарските острови, за телескопа и обсерваторията там, както и конкурсът Catch a Star („Хвани Звезда“) говори неговият координатор д-р Христо Стоев, оператор на ИНТ „Галилео“ базиран на Ла Палма. Сред презентациите имаше доклади от наблюдения в рамките на ежегодната лятна школа по астрономия и астрофизика Белите Брези и много други интересни и любопитни теми свързани с гравитационните вълни, диференциалното въртене на Юпитер, слънчевата активност и цикли, и т.н.

В рамките на събитието бяха раздадени над 100 грамоти за активно участие и изява на участниците в кръжоците за ученици от V до XII клас, организирани във варненската обсерватория; а в края се проведе и традиционното Състезание на Знаещите между 2 отбора с избрани участници от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !