Над 600 души посетиха форума за популярна наука Ratio

Фокус на събитието бяха теми за съзнанието, невроикономиката и изкуствения интелект

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юни 2017 в 16:19 2558 0

На 10 юни шестото издание на форума за популярна наука Ratio събра над 600 посетители в Sofia Event Center.

Събитието представи няколко различни научни теми и провокира лекторите да погледнат към възможните сценарии за бъдещето на човечеството при развитие на изкуствен интелект.

Първи на сцената излезе канадският писател-фантаст Питър Уотс. Той спечели вниманието на публиката с различни контраинтуитивни факти за съзнанието, представяйки дори мравки, които се разпознават в огледалото. Уотс коментира различни теории за това каква е ползата от съзнанието от еволюционна гледна точка. След това лекторът говори детайлно за възможностите да свържем човешките мозъци в общ “кошерен” интерфейс. “Често чуваме спекулации за това какво ще се случи с технология като Neuralink при технически проблем или хакерска атака. Аз се притеснявам повече за това какво ще се случи, ако технологията работи добре,” каза в своята лекция Уотс и обясни повече за потенциалната загуба на индивидуалност в такова общество.

Питър Уотс. Снимка: Ratio

Върху нашето технологично бъдеще се спряха също Константин Василев и Никола Тошев, програмисти със слабост към изкуствения интелект. Те разказаха за досегашното развитие на тези технологии и обърнаха сериозно внимание върху въпросите и дилемите, които могат да възникнат в бъдеще. Кои професии би заменил изкуственият интелект, какви ще са икономическите и обществените последици от това и какви етични проблеми трябва да разрешим като цивилизация, която съжителства с роботи? Някои от тези въпроси може би звучат твърде абстрактно, но според Василев и Тошев тяхното практическо приложение ни очаква съвсем скоро.

Константин Василев. Снимка: Ratio

Не можем да сме сигурни как ще изглежда бъдещето, но знаем как реагира човешкият мозък в условия на неопределеност. На тази тема говориха д-р Марин Пенков и д-р Боян Иванчев, основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД.

Двамата изследват различни психологически механизми с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (фЯМР) – включително и механизмите за вземане на икономически решения. Невроикономическите проучвания са не просто интересни – с разбиране на психологичните модели можем да се предпазим от ирационални решения и да управляваме по-ефективно своите инвестиции.

д-р Марин Пенков. Снимка: Ratio

В края на деня лекторите представиха различни гледни точки към бъдещето на изкуствения интелект в едночасов дискусионен панел. Част от въпросите в него бяха свързани с развитието на изкуствен свръхинтелект, дигитализирането на съзнанието и етичните въпроси на бъдещето. В дискусията взе участие и Иван Златев от компанията за комуникационен софтуер Zoiper, който даде практическата технологична перспектива по темата.

Шестото издание на Форума за популярна наука Ratio се организира с генералната подкрепа на Zoiper и се финансира от Столична програма “Култура”. Партньори на Ratio са още Bright Research, SiteGround, Dreamix и Netinfo. Повече информация можете да намерите на http://ratio.bg/forum2017, където след месец ще бъдат публикувани и видео-записи от лекциите на събитието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !