Над 80% от пациентите с COVID-19 имат дефицит на витамин D

Ваня Милева Последна промяна на 28 октомври 2020 в 08:41 10096 0

Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Над 80% от 200 пациенти с COVID-19 в болница в Испания имат дефицит на витамин D, според ново проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Витамин D е хормон, който бъбреците произвеждат, който контролира концентрацията на калций в кръвта и влияе върху имунната система. Недостигът на витамин D е свързан с различни здравословни проблеми, въпреки че все още се провеждат изследвания защо хормонът влияе върху други системи на тялото. Много проучвания посочват благоприятния ефект на витамин D върху имунната система, особено по отношение на защитата срещу инфекции.

„Един от подходите е да се идентифицира и лекува дефицит на витамин D, особено при лица с висок риск като възрастни хора, пациенти със съпътстващи заболявания и жители на домове за възрастни хора, които са основната целева популация за COVID-19“, обяснява съавторът на изследването д-р Хосе Л. Хернандес (José L. Hernández) от Университета на Кантабрия в Сантандер, Испания. "Лечението с витамин D трябва да се препоръчва при пациенти с COVID-19 с ниски нива на витамин D в кръвта, тъй като този подход може да има благоприятни ефекти както върху мускулно-скелетната, така и върху имунната система".

Изследователите установяват, че 80% от 216 пациенти с COVID-19 в болницата Universitario Marqués de Valdecilla имат дефицит на витамин D, а мъжете имат по-ниски нива на витамин D от жените. Пациентите с COVID-19 с по-ниски нива на витамин D също са имали повишени серумни нива на възпалителни маркери като феритин и D-димер.

Справка: José L Hernández et al. Vitamin D Status in Hospitalized Patients With SARS-CoV-2 Infection. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 27 October 2020 DOI: doi.org/10.1210/clinem/dgaa733

Източник: Study finds over 80% of COVID-19 patients have vitamin D deficiency, The Endocrine Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !