Надписана бронзова ръка на 2000 години пренаписва историята на баския език (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2022 в 00:01 2486 0

Ръката на Ирулеги. Кредит: SC Aranzadi.

Испански археолози са открили бронзов предмет с форма на ръка, на който са гравирани думи на васконски език, предшественик на съвременния баски език.

Плоската бронзова ръка е намерена през юни 2021 г. на обект от желязната епоха близо до замъка Ирулеги, разположен в община Арангурен в Северна Испания.

Наречен Ръката от Ирулеги, артефактът е бил предназначен за окачване на врата, вероятно като амулет за защита.

"Представлява бронзова плочка с формата на протегната дясна ръка и надпис на гърба", разказва д-р Матин Айестаран (Mattin Aiestaran), ръководител на разкопките в Ирулеги.

"Патината ѝ съдържа 53,19% калай, 40,87% мед и 2,16% олово, нещо, което е обичайно за много старите сплави, тази е на около 2000 години."

"Обектът датира от I в. пр. н. е., време преди пристигането на римляните, и се намира на мястото, където класическите източници определят територията на баските", допълва д-р Матин Айестаран.

"Градът е бил опожарен, а по-късно изоставен в епизод от войната, по време на Серторианските войни".

Ръката на Ирулеги съдържа 40 символа, разпределени в четири реда. Снимка: SC Aranzadi.

Ръката на Ирулеги съдържа 40 символа, разпределени в четири реда, които вероятно отговарят на пет или повече думи.

Първата дума, "сорионеку", много прилича на думата "зорионеко" на днешния баски език (означава "късмет").

"Успяхме да разберем първата дума, която е "сорионеку", но все още не можем да разшифроваме следващите", разказва професор Хоакин Горочатеги (Joaquín Gorrochategui) от Университета на Страната на баските.

"Това е първият документ, който несъмнено е написан на баски език, а също така е подписан от лице, което също е баск", отбелязва професор Хавиер Веласа (Javier Velaza) от Университета в Барселона.

Ръката на Ирулеги е най-старото писмено свидетелство за предшественик на баския език. Снимка: SC Aranzadi.

"Графичната система, в която е написана, е особена. Тя произхожда от иберийската система, но е претърпяла известна адаптация, за да отбележи някой звук или фонема, които не съществуват в иберийския знак, но съществуват върху монетите, сечени на територията на баските", допълва професор Хавиер Веласа.

"Следователно от ръката на Ирулеги можем да започнем да говорим за съществуването на истинска баска графична система, действаща по това време."

"Артефактът предоставя наистина интересна информация, защото в момента се приема, че баските не са използвали писменост, за да записват собствения си език в древността, и че едва след пристигането на римляните, а с тях и на латинската азбука, започват да пишат."

"Този артефакт преобръща с главата надолу това, което досега мислехме за баските и писмеността", заявява професор Горочатеги.

"Бяхме почти убедени, че в древността баските са били неграмотни и не са използвали писменост, нищо повече от това да секат някакви монети."

Източник: 2,000-Year-Old Inscribed Bronze Hand Rewrites History of Basque Language
Enrico de Lazaro, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !