Надпреварата във въоръжаването не е патент на хората. Правят я и едноклетъчните (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2017 в 10:00 4477 0

Кредит Gregory Gavelis et al.

Polykrikos lebouriae

Биолозите понякога използват израза "надпревара във въоръжаването", за да опишат коеволюцията, която е направила гепардът и неговата плячка, антилопата, толкова бързи, но надпреварата във въоръжаването рядко се случва буквално, разказва онлайн изданието Science.

Микробите, наречени динофлагелати (Dinoflagellate), са разработили сложни оръжия, включително микроскопична версия на картечницата тип "Гатлинг" и харпуни, с които да улавят жертвите си, показва ново проучване, публикувано в Science Advances.

Такива харпуни са известни на учените от десетилетия, те смятаха, че оръжията произлизат от един и същ източник като тези на медузите и другите мешести. Анализът на гените и протеините, свързани с изграждането на оръжието обаче показват, че динофлагелатите и мешестите използват различни протеини за производството на оръжията си. Това означава, че те са стигнали на подобни решения по различни еволюционни пътеки.

3D сканирането на динофлагелатните харпуни разкриват ниво на сложност, която значително превъзхожда това на медузите и техните роднини.

Един вид динофлагелатни организми (Polykrikos lebouriae) изстрелва остър снаряд, който разкъсва дупка в капсулата на оръжието по пътя си навън. Разпъва се нагънатата нишка и точно като с харпун микробът прихваща плячката.

Друг вид (Nematodinium) има харпуни, подредени като на картечница Гатлинг и може да изстреля до 15 "снаряда".

Това е първият пример за високоскоростно оръжие в природата, невероятно сложен ловен инструмент за такъв малък организъм.

Но както плячката е развила по-добри защити, динофлагелатите изглежда са отговорили като са се въоръжили с все повече и повече "огнева мощ".

Динофлагелатите, нариани още динофити, са голяма група протисти. Това са едноклетъчни еукариоти - организми с клетки с ядра, каквито имат растенията и животните, за разлика от прокариотите, които нямат нямат обособено ядро.

Има около 4000 изкопаеми и 2500 съвременни вида динофлагелати, от които 90% живеят в морето, а останалите - в прясна вода. Около половината от представителите са свободно живеещи фотосинтезиращи организми, но са известни и безцветни хетеротрофни форми и паразитни динофлагелати. Някои видове са симбионти с корали и миди.

Динофлагелатите са представени главно от едноклетъчни форми - подвижни клетки, снабдени с две неравни камшичета.

Тези организми са способни да се ориентират по светлината, използвайки прости рецептори за светлина от зрънце скорбяла. Но членовете на семейството Warnowiaceae ред Peridiniales са изработили по-сложен органоид, наподобяващ устройството на окото на многоклетъчните. То има структури, подобни на роговицата, лещата и ретината на очите на животните.

"Роговицата" представлява набор от свързани в единна система митохондрии, "лещата" се състои от мембрани на ендоплазмения ретикулум, а "ретината" е мутирал хлоропласт (Warnowiaceae отдавна са изгубили способността си да фотосинтезират.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !