Наградиха най-добрите студенти на Софийския университет

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище

Катя Димитрова Последна промяна на 17 юни 2016 в 10:00 4244 0

Кредит www.uni-sofia.bg

Най-добрите студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха отличени на тържествена церемония в аулата на висшето учебно заведение.

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище за първи път в 19-годишната история на студентската организация и е част от поредицата събития, които отбелязват годишнината.

Жури с председател ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и членове проф. Иван Илчев – ректор на Университета в периода 2007-2015 г., Вяра Анкова – генерален директор на Българската национална телевизия, Веселин Милев – председател на постоянната комисия по здравеопазване и социални науки в Столичния общински съвет, проф. Даниел Вълчев – министър на образованието в периода 2005-2009 г., Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“, д-р Веселин Милев - председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет, Асен Марков – заместник-министър на младежта и спорта и Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети разгледа 81 постъпили кандидатури.

Кандидатите бяха разделени в следните професионални направления: педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, математика и информатика, здравеопазване, спорт и доброволческа дейност.

От десетте победители в отделните категории журито избра най-добрите трима студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На събитието присъстваха проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет и председател на журито; проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет; проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката; Асен Марков – заместник-министър на младежта и спорта; Милена Дамянова - председател на комисия по образование и наука в Народното събрание; д-р Веселин Милев - председател на Постоянна комисия по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет; Елена Маринова – президент на софтуерната компания Мусала Софт; Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети; Георги Любенов – едно от лицата на Българската национална телевизия; д-р Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, преподаватели, студенти и гости.

Васил Силяновски - председател на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отправи приветствено слово към гостите: „Днес Студентски съвет не е важен, днес важни сте вие, които присъствате в тази зала. Кандидатите в конкурса „Студент на годината” показаха, че са специалисти от най-високо ниво – регионално, национално и международно”, подчерта Васил. Той благодари на журито, ректора, деканите и преподавателите, които с този конкурс са показали на студентите, че има кой да ги забележи и оцени.

Васил отбеляза, че конкурсът не е патент на Студентския съвет на Софийския университет, но идеята му е да даде гласност на постиженията, идеите и успехите на най-добрите студенти в Университета. „Конкурсът е един от механизмите, с които можем да покажем вашите постижения както на държавата, така и на бизнеса”, подчерта Васил.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отбеляза, че за него е било интересно преживяване да бъде част от журито на този конкурс. Той подчерта, че кандидатурите са били равностойни, а заслугите - сериозни и в разнообразни сфери - наука, спорт, художествена дейност. Това е затруднило много журито, изтъкна ректорът, но е и повод за изключителна гордост. „Първия и втория бяха много близки, понякога изборът беше труден, тъй като всички бяха достойни”, каза ректорът.

Проф. Герджиков изтъкна заслугите на Студентския съвет за инициирането на конкурса и реализирането на конкурса, който е част от инициативите на организацията. „През последните две години тези инициативи са насочени не само към студентите и техните интереси, но и към равностойното представяне на всеки факултет, което не е лека задача”, добави ректорът.

Проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката, отбеляза, че за него е чест и удоволствие да присъства на събитието. Той прочете поздравителен адрес от министъра на образованието Меглена Кунева. „Развитието на образованието и науката е истинският носител на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на страната ни. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават”, подчертава г-жа Кунева. Тя изразява своето убеждение, че преподавателите ще продължават да работят за развитието на младите хора, учейки ги да бъдат мислещи личности, способни да правят своя избор и да бъдат полезни за обществото и надежда сътрудничеството между Министерството на образованието и науката и Софийския университет да продължи за преодоляване на предизвикателствата, за да може на студентите да бъдат осигурени качествено образование, възможност за професионална реализация, свобода на избор и нови постижения.

Награждаването започна с категория „Социални науки”. Номинирани бяха: Анита Николова, Борислав Илиев, Валери Каблан, Джулия Камборидис. От името на генералния директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова Георги Любенов награди победителката Анита Николова.

Шест кандидатури се бореха за първото място в категория „Математика и информатика”: Велина Иванова, Владислав Харалампиев, Киприян Бербатов, Мария Паскова, Младен Вълков, Пламен Начев.

Победителят в направлението Владислав Харалампиев беше награден от г-жа Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“. Тя подчерта, че за нея е голяма чест да връчи наградата и да бъде част от журито. Елена Маринова посочи, че е изпитвала гордост, докато се е запознавала с номинираните и изрази убеждението си, че има и други студенти, с които да се гордеем. „Досега беше казано, че не е важно кой е първи, втори, трети, но в тази категория е много важно кой е първи, защото в нашата индустрия, по принцип в бизнеса, е важно да си първи, да печелиш клиенти, проекти, позиции. Победителят в тази категория е печелил, може да печели и разнася славата на българския ум още от ученическите си години”, отбеляза Маринова.

Владислав Харалампиев е печелил десетки медали от национални и международни състезания, носител на множество сертификати, награди и стипендии за академични, научни и състезателни постижения, има международни научни публикации, множество стажове и допълнителни специализации, води лекции във Факултета по математика и информатика и е участвал в антарктическа експедиция.

В категория „Природни науки” до втори кръг бяха допуснати 7 кандидатури: Габриела Бонева, Диана Чолакова, Добромир Калчевски, Милен Минев, Симона Петева, Тихомир Тодоров, Цанимир Ангелов. Председателят на комисия по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова отбеляза, че за нея е огромна чест да връчи наградата и благодари за поканата да бъде част от журито. „Като възпитаник на Софийския университет съм човек, който е това, което е, благодарение на своите преподаватели и на Университета в който имате честта да учите”, подчерта Дамянова. Тя призна, че като филолог й е било трудно да избере най-добрия в категория „Природни науки”, но безспорният победител Диана Чолакова е дама с научна кариера, на която могат да завидят много млади учени.

Комисията на образованието връчи допълнителна награда на Симона Петева, която има национални отличия за учебна и стартъп компания.

В категория „Стопански науки” най-изявени бяха кандидатите: Лиляна Георгиева, Мартин Хаджидимитров, Младен Печевски и Никола Дечков.

Победителят в направление „Стопански науки“ Лиляна Георгиева беше наградена от д-р Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той благодари за поканата да бъде част от журито и да се включи в тази благородна надпревара. Д-р Василев се пошегува, че според 15-те критерия за оценяване спечелилият трябва да бъде вундеркинд, а надпреварата между четиримата номинирани е била голяма. „Спечелилият е безапелационен, а този на второ място – брилянтен”, подчерта Митко Василев. Лиляна Георгиева е впечатлила журито с отличния си успех, владеенето на италиански, руски, английски и немски, създаването на студентски клуб „Спектър”, участието ѝ в много граждански и студентски инициативи.

Младен Печевски спечели специална награда от Германо-българската индустриално-търговска камара – стаж в организацията.

В категория „Хуманитарни науки” най-добрите кандидатури бяха четири: Валентин Спасов, Константина Станкова, Лъчезара Николова и Мила Кръстева.

Наградата в тази категория връчи проф. Анастас Герджиков. Той благодари на журито и подчерта, че в него участват авторитетни хора от авторитетни институции. В тази категория дилемата е била дали да наградят този, който има най-големи постижения в една област или много заслуги в различни области.

Победител е Валентин Спасов, който има високи постижения в образователната сфера, участвал е в семинари и конференции, има и разнообразни други дейности – от многобройни художествени публикации до спортни дейности.

Най-добрите кандидати в категорията „Правни науки” бяха: Анна-Мария Атанасова, Благовест Илчевски, Георги Стоев, Емануил Колев, Ивайло Икономов, Николай Стоянов и Христо Стоянов. Наградата връчи проф. Сашо Пенов – декан на Юридическия факултет, който благодари за тази чест.

Победител в тази категория е Анна-Мария Атанасова, която е определена за най-добър оратор между факултети от различни европейски държави в състезание по Право на Европейския съюз и е поканена за едномесечен стаж в генералната прокуратура на Съда на ЕС.

Наградени бяха още Георги Стоев и Ивайло Икономов, които имат активен студентски принос в научно-изследователската дейност и любимите занимания на студентите юристи да организират състезания помежду си в различни области на правото.

Всички номинирани в категория „Правни науки” получават осигурен стаж във водещи адвокатски и нотариални кантори в София.

В категория „Педагогически науки” бяха номинирани Гергана Илиева и Дан Ангелов.

Наградата връчи Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, която отбеляза, че като председател е подкрепяла всички студентски проекти, но особено място в сърцето ѝ заема конкурсът „Студент на годината”, защото той цели да открива, стимулира и показва добрия пример на тези, които са най-знаещи, можещи и активни.

Според нея педагогическата професия е от огромна важност, защото извайва образа на всеки един от нас, а номинираните заслужават похвала, че са избрали тази професия.

Победител в това направление е Дан Ангелов, който освен наградата получи и стаж в партньорската организация „Заедно в час”.

В категория „Здравеопазване” номинираните бяха: Венета Димитрова, Иванета Недкова и Никола Симеонов. Д-р Веселин Милев – председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет, връчи наградата. Той подчерта, че участието му в това събитие е удоволствие и като част от журито, разглеждайки кандидатурите, е добил убеждението, че нашата страна има много, много добро бъдеще.

Победител е Иванета Недкова, която има изключителен принос в определени научни среди, участия в граждански инициативи и представя Софийския университет в Международната асамблея на студентите медици в света.

Допълнителна награда получи Венета Димитрова за приноса ѝ към Софийския университет. Тя благодари на журито за наградата и изказа адмирации на организаторите за прекрасната вечер. „Чрез инициативи като тази ни карате да се чувстваме горди, че сме студенти на Софийския университет”, каза Венета и пожела на всички успех и да осъществят мечтите си.

Най-добрите кандидатури в категория „Доброволческа дейност” бяха: Томислав Тошков, Димана Атанасова, Енил Енев и Диляна Беева.

Наградата връчи председателят на Студентски съвет Васил Силяновски. Той отбеляза, че най-острия спор сред журито е бил за тази категория и затова наградените са двама: Томислав Тошков и Енил Енев.

Енил е създал организация, подпомагаща студентите да намират стажове и връзка с бизнеса, както и първото списание на Юридическия факултет, на което е главен редактор. Енил приветства Студентския съвет за инициативата. Той отбеляза, че наградата е индивидуална, но във всички проекти участва екип от студенти от всички курсове и с тяхна помощ са успели да подобрят някои неща без да чакат законодателни промени.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова допълни, че заедно с колегите от Студентския съвет на Софийския университет ще подпомогнат реализацията на национални проекти от страна на всеки от номинираните в категория „Доброволческа дейност”.

Номинирани в категория „Спорт” бяха: Златина Димитрова; Мирена Костова; Христина Дамянова; Кармен Агопян; Иван Илчевл и Калоян Калинков. Асен Марков, зам.-министър на младежта и спорта, връчи оспорваната награда на отличничката в Юридическия факултет и многократна участничка на европейски и световни първенства Златина Димитрова. Тя получи и специална награда от министъра Красен Кралев - 10-дневен възстановителен лагер в национална база „Спорт Палас”.

Трето място в конкурса „Студент на годината” обяви зам.-министър на образованието и науката проф. Иван Димов: „Като човек който се занимава със стохастични методи, вероятности и статистика, искам да ви кажа, че статистиката обикновено показва, че хората, които се класират на второ и трето място в подобни конкурси, обикновено отиват по-напред в живота от първенците”, пошегува се проф. Димов.

Наградата, осигурена от националното представителство на студентските съвети, беше връчена на Анна-Мария Атанасова.

Милена Дамянова връчи наградата на Диана Чолакова, която журито отличи с второ място в конкурса. Наградата за второ място в конкурса „Студент на годината” също е осигурена от Националното представителство на студентските съвети. Милена Дамянова покани всички наградени на стаж в Комисията по образованието и науката.

Студентът на годината на Софийски университет „Св. Климент Охридски” получи наградата от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. „Разбира се, че това беше най-трудният избор, много хора заслужаваха тази награда, но за разнообразните му и наистина големи постижения наградата печели Владислав Харалампиев”, обяви ректорът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !