Находка от 400 000-годишни костни инструменти показва, че малко знаем за ранните хора

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2021 в 08:21 15287 0

Кредит: Villa et al, PLOS One, 2021

Археолози са открили рекордните 98 слонови кости на място, датирано на около 400 000 години. Това откритие може да промени нашето мислене за това как някои от ранните хора - като неандерталците - са изработвали оръдия на труда като тези.

Костите са събрани от място, наречено Кастел ди Гуидо, близо до съвременен Рим. В далечното минало тук е бил водопой за сега изчезналия слон с прави бивни (Palaeoloxodon antiquus) и изглежда, че доста брой животни също са намерили смъртта си там.

Тази новооткрита колекция от инструменти показва, че древните хоминиди от Кастел ди Гуидо не са изхвърляли костите, а са създавали примитивни оръдия с методи, досега невиждани толкова далеч в миналото.

„Намирани са и други обекти с костни инструменти“, разказва археологът Паола Вила (Paola Villa) от Университета в Колорадо Боулдър. "Но нямат такова разнообразие от добре дефинирани форми".

"В Кастел ди Гуидо хората са чупили дългите кости на слоновете по стандартизиран начин и са произвеждали стандартизирани заготовки за направата на костни инструменти. Този вид технология става обичайна чак много по-късно."

Обектът Кастел ди Гуидо. Кредит: Villa et al, PLOS One, 2021

Въз основа на доказателствата, събрани от други археологически обекти, ранните хора обикновено просто са използвали каквито и да било костни фрагменти, без да ги усъвършенстват или адаптират - но в Кастел ди Гуидо е било различно.

Техниката, която са използвали, е отчупване на парченца кост с отделен инструмент (percussion flaking), за да изготвят определени инструменти. Каменните инструменти са били оформени по подобен начин и по това време те са били много по-често срещани, което прави откритието на 98 костни инструменти такава изненада.

Това не означава, че древните хора, живеещи тук, са били особено „умни“, отбелязват изследователите.

Обяснението може просто да е, че те са имали много повече кости на слонове, с които да работят, отколкото други групи, и по-малък достъп до естествено срещащи се, големи парчета кремък за производство на каменни инструменти.

Инструментите, които са произвели, включват такива, които може да са били използвани за рязане на месо, както и клинове, които биха могли да бъдат използвани, за да създадат лост за разбиване на големи кости като бедрени кости на слонове.

„Първо правят жлеб, където може да се вмъкнат тези тежки парчета, които имат режещ ръб“, обяснява Вила. "След това го чукат и в един момент костта се счупва".

Един от най-интересните инструменти, открити на мястото, е наречен "лисоар" (lissoir) - кост, която е дълга и гладка в единия край и би била използвана за обработка на кожа. Този вид инструменти са станали често срещани едва преди около 300 000 години.

Костен инструмент с гладък ръб и заоблен връх. Лисоар, намерен на мястото. Кредит: Villa et al, PLOS One, 2021

Като се има предвид разнообразието от видове инструменти тук и техниките, използвани за създаването им, може да се наложи археолозите да калибрират сроковете, когато тези инструменти и техните методи на производство са били разработени първоначално.

Засега обаче това изглежда като изолиран изблик на технологията за производство на кости. Въз основа на наличните доказателства изследователите смятат, че неандерталците са заели мястото и са произвели рекордно количество серийни инструменти.

„Преди около 400 000 години започва обичайната употреба на огъня и това е началото на неандерталския род“, разказва Вила. "Това е много важен период за Кастел ди Гуидо".

Справка: Elephant bones for the Middle Pleistocene toolmaker
Paola Villa, Giovanni Boschian, Luca Pollarolo, Daniela Saccà, Fabrizio Marra, Sebastien Nomade, Alison Pereira
PLOS One . Published: August 26, 2021, 
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0256090

Източник: Huge Find of 400,000-Year-Old Bone Tools Challenges Our Understanding of Early Humans, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !