06 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Находка разкрива един постапокалиптичен свят изцяло доминиран от морски гъби

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 февруари 2017 в 09:00 50530
Разнообразни гъби на 444 млн години от флората и фауната Анджи от Китай. Те са процъфтявали, когато всичко около тях е загинало. Снимка: J. Botting, et al./Current Biology

Морските гъби са преживели масовото измиране през периода ордовик, без да намалят видовото си разнообразие, съобщава EurekAlert!

Едно от 5-те масови измирания в живота на Земята, се е случило в края на периода ордовик, преди 445 милиона години и е довело до изчезнето на 85% от видовете. Това е станало в резултат на внезапна, сурова ледена епоха, последвана от също толкова бързо затопляне и съответните промени в химията и теченията на океана. Планктонът е започнал да се възстановява доста бързо, но досега малко се знаеше за живота в по-дълбоките части на морското дъно.

Сега съвместен екип от изследователи от Китай и Великобритания са разкрили нова фосилна фауна, наречена "Биота Анджи" (Anji Biota), в отложения със запазени деликатни скелети и меки тъкани от периода непосредствено след масовото измиране през късния ордовик. Вкаменелостите флора и фауна "Анджи" са открити в бамбуковите гори на окръг Анджи в северозападната провинция Джъдзян, Китай. Намерени са в тесни глинести пластове, разположени на няколко места до 10 км едно от друго. Биотата Анджи е изключително разнообразна, с близо 100 вида, открити още в първата фаза на изследването. Изненадата обаче е, че това разнообразие е почти изцяло съставено от морски гъби.

Изследването е публикувано в Current Biology.

Rarity in mass extinctions and the future of ecosystems/Pincelli M. Hull et al/Nature

Намерените фосилни записи представляват изумителна гама от видове морски гъби, с разнообразие, превъзхождащо съвременната фауна. Повечето от преживелите масовото измиране екосистеми са съставени от дребни, закърнели видове. Но екземплярите морски гъби от Биотата Анджи са големи и сложни. Те не приличат на другите оцелели след катастрофата видове - тези прости животни са процъфтявали.

Гъбите не са единствените животни на морското дъно обаче. Заедно с хилядите гъби са открити няколко конусовидни мекотели, подобни на науилусите и един единствен фосил на морски скорпион. 

Защо този постапокалиптичен свят е изцяло доминиран от гъби?

"Смятаме, че морските гъби са процъфтявали, защото могат да понасят големи промени в температурата и ниски кислородни нива, а източникът им на храна (органични частици във водата) е нарастнал неимоверно от смъртта и унищожението наоколо" - обяснява водещият автор Джо Ботинг (Joe Botting).

Съвременни морски гъби - "инженери" на  подводните екосистеми. Снимка: The Molecular Ecologist

Морските гъби са известни днес като "инженери" на екосистемите, те стимулират биологичното разнообразие като стабилизират седиментите и осигуряват местообитания. В случая на катастрофата през късния ордовик, това изобилие от морски гъби може да е помогнало на екосистемата да се възстанови.

Екипът също така отбелязва, че е регистрирано изобилие от гъби и след други масови измирания, което предполага, че това е един общ модел след екологичен колапс.

Ако морските екосистеми започнат да загиват заради човешката дейност, може да се очаква гъбите да завладеят моретата отново.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.