Наистина алкохолът помага да говорим чужди езици по-добре

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2017 в 00:00 6204 2

Кредит Travel + Leisure

Тези, които сa се занимавали с изучаването на нов език, понякога откриват, че алкохолът в умерени количества помага да се говори по-свободно. Това в известна степен има смисъл - доказано е, че една бира или чаша вино може да намали задръжките, което може да улесни някои хора да преодолеят притесненията си.

Но от друга страна, за алкохола е доказано, че нарушава когнитивните и моторни функции и се отразява негативно върху паметта и вниманието, а също така може да доведе до прекалена самоувереност и завишена самооценка.

Така че дали наистина по-добре говорим чужди езици след употреба на алкохол или просто сме по-смели да говорим?

За да отговорят на този въпрос, британски и холандски изследователи провеждат експеримент, публикуван тази седмица в Journal of Psychopharmacology, според който се оказва, че хората в проучването наистина говорят по-свободно след малка доза алкохол - дори без да го осъзнават.

В проучването са включени 50 местни немскоговорящи студенти, които учат в Университета в Маастрихт, разположен в Нидерландия, близо до границата с Германия. Всички от участвалите в проучването са заявили, че пият алкохол понякога. Те са обучавани на холандски и наскоро са преминали изпит по владеене на езика.

Всеки участник е помолен да проведе случаен двеминутен разговор с интервюиращ на холандски език. Преди това на половината са дали да пият вода, а на другата половина - алкохолна напитка. Количеството алкохол варира в зависимост от теглото на човека - за 70-килограмов човек тя е една халба бира.

Разговорите са записани и след това са дадени за оценка на двама местни холандскоговорящи, които не знаят кой е консумирал алкохол. Участниците са помолени също да си дадат самооценка на собственото си представяне на базата на това, доколко са се чувствали свободно да говорят.

Неочаквано, алкохолът не се е отразил на самооценката на участниците - тези, които са пили, не са били по-уверени и доволни от представянето си, отколкото тези, които са били на вода.

Но употребилите се представят по-добре, според изслушалите записите. Като цяло местните холандски събеседници оцениха хората в групата на употребилите алкохол като по-добре владещи езика, по-точно с по-добро произношение, от тези в групата на вода. Оценките по граматика, лексика и аргументация са сходни между двете групи.

Авторите посочват, че дозата на алкохол в изследването е ниска и че по-големи количества не може да имат тези благоприятни ефекти. В крайна сметка, пишат изследователите в статията си, прекалената употреба на алкохол може да има точно обратния ефект върху непринудеността и дори може да доведе до неясна реч.

И тъй като хората в проучването са знаели какво пият, не може да се определи дали тяхната реч се е подобрила заради биологичното въздействие на алкохола или е психологически ефект. "Бъдещите изследвания на тази тема трябва да включват състояние алкохолно плацебо", пишат авторите.

Резултатите от изследването трябва да се повторят и при други групи от хора, за да се покаже, че резултатите не са уникални за немскоговорящи или за хора, учещи холандски. Има поне още едно изследване, което подкрепя тази теория - проучване от 1972 г. показа, че малки дози алкохол подобряват произношение на американци, учещи тайландски.

"Това може да се даде възможност на хората да говорят по-свободно чужд език, след като са пили малко количество алкохол", заключават учените.

Източник: TIME Health

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

2

oja

20.11 2017 в 23:20

Сега разбирам защо мъжа ми се прибра с 4 бири от работа, а можеше да се усъвършенства сам.

15914

1

поп Дръвчо

20.11 2017 в 00:59

Отивам да си повишавам езиковите умения значи.