Най-дългото влечуго-рекордьор в България е намерено край Бургас

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 август 2017 в 10:04 24814 1

Змия с рекордна дължина от над два метра, е уловена от екип специалисти край Бургас. Животното е намерено при рутинни наблюдения от група учени и студенти от БАН, Софийски и Шуменски университет. 

Змията е неотровен смок и принадлежи към вида Голям стрелец (Dolichophis caspius), а общата ѝ дължина е 203 см. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 см. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Змията е открита от учения Андрей Стоянов (Национален природонаучен музей, БАН), но няма снимки или данни относно пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източни Родопи и е женска с дължина 202 см. 

„Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за Големия стрелец“- поясняват проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които документираха находката край Бургас. Те подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.

проф. Николай Начев със змията-рекордьор.

Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии, дребни птици. В средата на лятото женските снасят 6 до 18 обли яйца с размер около 45 mm. Смокът стрелец зимува самостоятелно или в група от няколко десетки екземпляра в кухини в почвата или скалите. Зимният сън обикновено продължава от края на октомври до края на март, но понякога отделни животни излизат на повърхността и по-рано, когато времето е слънчево.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.08 2017 в 12:48

Нали не я утрепахте?