Най-добрите илюзии на годината - заблуда за мозъка и очите

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 октомври 2018 в 13:09 5365 0

Кредит The Illusion Contest/YouTube

Всяка година група експерти, заедно с интернет потребители, гласуват за най-интересните илюзии, изпратени от цял свят за конкурса "Най-добрите илюзии на годината".

И тази година не е изключение - имаме всичко - от тропически змии до танцуващи раци.

Нека да разгледаме победителите тази година.

Първата награда спечели не кой да е, а Кокичи Сугихара (Kokichi Sugihara) - илюзионният гений, който ни даде стрелка, която посочва и наляво, и надясно, и илюзията, че квадратите могат да изглеждат като кръгове.

Тази година той също намери с какво да впечатли публиката - илюзията, наречена "Triply Ambiguous Object", показва огледало с един 2D обект, изглеждащ като три напълно различни предмети.

Ако не беше малкият флаг, човек би се излъгал да повярва, че това са три предмета, вместо един, отразено в две огледала. После се вмъква ръка в кадъра, за да го завърти, а илюзията изчезва за малко, докато формата заеме нова позиция.

Причината, поради която действа тази илюзия, е поради наклонените линии в изображението и флагът наистина е важен за цялостния ефект.

"Ние възприемаме три различни структури, защото те са компресирани в различни посоки", обяснява журито.

"Полюсът с флага представя посоката на гравитацията, която укрепва илюзията".

Победителят на второ място е Дейвид Филипс, Присила Хърд и Кристофър Тайлър (David Phillips, Priscilla Heard, and Christopher Tyler) с малко по-сложна, но също толкова странна илюзия.

Тя се нарича "Movement Illusion with a Twist" - както можете да видите във видеоклипа по-горе, след като се добавят някакви нагоре движещи се сини точки зад образа на нагоре движещите се жълти ромбове, последните започват да изглеждат така, сякаш се преместват и надясно.

Подредете ромбовете в трапец и ще изглежда, че фигурата се разширява навън. Превъртете го в успоредник и ще се държи като 3D обект, който се върти нагоре.

Трета награда тази година отиде при Майкъл Пикард и Гюрпреет Сингх (Michael Pickard and Gurpreet Singh) за странна цветна илюзия.

Видеоклипът по-горе, наречен "The Worm's Eye View", показва четири цветни образа на змия, пуснати в цикъл, което създава движещо се изображение.

Когато змията е светло зелена и кафява, изглежда, че това се случва по един начин, но промяната на цветовете до розово и тъмнозелено и внезапно обръща движението. Защо?

"Тази промяна на посоката се случва, защото зрителят автоматично вижда по-яркия от двата цвята като преден план и по-бледия цвят като фон", обяснява журито.

"Тъй като плъзгачът променя относителната яркост на двата цвята, независимо кой цвят е по-ярък, тъй като предния план определя посоката на движението".

Това е четвъртото място и също заслужава да се види. Това е илюзията на Такахиро Кавабе (Takahiro Kawabe), която наистина е много сладка и е наречена от създателя си "Danswing Papers".

Като се използват тъмни ръбове от едната страна и светли на другата, хартиените форми на Кавабе изглежда се движат пред екрана, който мига между черно и бяло.

Изчакайте да се появят танцуващите раци ...

Ако искате още, можете да видите всичките топ 10 финалисти в уеб сайта Illusion of the Year.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !