04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-добрите оптични илюзии 2016 (видео)

Някои може да направите сами

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юли 2016 в 14:30 76200
Победителите за 2016 г. Снимка: The Best Illusion of the Year

Организаторите на конкурса The Best Illusion of the Year обявиха победителите за 2016 година.

Конкурсът се провежда от 2005 г. и е организиран от Обществото за неврологични изследвания (Neural Correlate Society). Той привлича най-добрите таланти, които създават илюзии, в които видимите субективно възприемани от мозъка обекти не съвпадат с обективната реалност.

Изследването на илюзиите е важен елемент от разбирането на това как се обработват данните от сетивата. Това е ценна информация за офталмолози и невролози, включително за диагностика и лечение на различни заболявания.

В обработката на видимата картина на света играят роля специфични мозъчни структури, които интерпретират видимите обекти. По този начин, всичко, което човек "вижда", е в известен смисъл илюзия.

Автокинетична илюзия (феномен на илюзорно движение, който се наблюдава при продължителна фиксация на погледа върху неподвижен обект) - финалист на конкурса от 2014 година и притежател на най-високия рейтинг за цялото време на провеждане на конкурса.

"Маската на любовта" от конкурса през 2011 г., носител на 2-ро място по рейтинг за цялото време на провеждане на конкурса. Мозъкът на зрителя първо вижда в маската едно лице, а след това "превключва" и вижда две лица (така наречената "бистабилна илюзия") .

Първо място

Победител за 2016 година стана работата “Motion Integration Unleashed: New Tricks for an Old Dog”, с автори Матю Харисън (Mathew T. Harrison) и Гидеон Капловиц (Gideon P. Caplovitz) от Университета на Невада в Рино. На видеото се движат елементи на Габор, напоминящи решетки с синусоидално разпределение на яркостта.

Елементите на Габор често се използват в оптичните илюзии. По-специално, движението на елементите на Габор създава илюзията, че обектът се движи в обратна посока на действителното движение. 

В тази книга, авторите показват варианти на няколко стационарни елементи на Габор, които създават набор от различни илюзии - въртящ се квадрат, трептящи пръчици, преминаващи вълни и т.н. Във всички показани случаи елементите на Габор остават неподвижни, въпреки че човешкият мозък ги възприема като движещи се.

Второ място

2-рото място тази година печели една илюзия с "неопределени цилиндри" “Ambiguous Cylinder Illusion” - победител според гласуването на зрителите.

Авторът на тази работа, Кокити Сугихара (Kokichi Sugihara) от Университета Мейдзи (Япония), е успял да създаде вертикални цилиндри с необичайна форма, които от една страна се виждат като квадрати, а от друга страна - като кръгове. По този начин, ако ги поставите пред огледалото, горната част на цилиндъра ще изглежда като квадрат и кръг едновременно.

Вероятно само по поръчка японски ум може да се измисли нещо подобно (UPD: не само японски). 

Work Кокичи Sugihara е предизвика огромен интерес сред специалистите. Един от тях направи цялостна реконструкция на оригиналния вид на този модел и да го отпечата на 3D-принтер.

Между другото, даже бе организирана продажба на модела  за седем евро. Ето как изглежда в действителност.

Ако имате 3D-принтер, можете да разпечатате модела безплатно: STL-файлове.

Трето място

Кристина Верас (Christine Veras) от Нанянския технологичен университет (Сингапур) заема трето място с работата си “Silhouette Zoetrope”, интересвн вариант на зоотроп.

В тази работа се използва принципа н зоотропа - устройство за демонстрация на движещи се образи, които се появяват много преди киното. За първи път такова устройство е открито в китайски хроники от 180 пр. н.е. В зоотропа илюзията за движещи се картинки се появява заради персистенцията - характеристика на човешкото зрение, при която последователни събития изглежда непрекъснати. 

Това е списък на 10-те финалисти за 2016 година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.