Най-доброто изображение, правено някога на повърхността и атмосферата на звезда (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2017 в 00:07 8746 0

Реконструкция на турбулентността на атмосферата на Антарес, ESO

Астрономи създадоха най-детайлното изображение на червения свръхгигант Антарес, както и първата карта на движенията в атмосферата на звезда, без да броим Слънцето, съобщава сайтът на Европейская Южная Обсерватория (ESO, The European Southern Observatory). Картата, съставена с помощта на данни от Very Large Telescope Interferometer на ESO, показва неочаквана турбуленция в атмосферата на Антарес.

Резултатите от работата на екип астрономи от Университад Католика дел Норте в Чили, са публикувани в списание Nature.

Антарес е най-ярката звезда в сърцето на съзвездието на Скорпион (Scorpius). Тя е огромна и сравнително хладна звезда червен гигант в последните етапи от живота си, преди да стане свръхнова. Антарес се разглежда от астрономите като типичен червен свръхгигант. 

Тези огромни умиращи звезди имат маса между 9 и 40 слънчеви маси. Когато една звезда се превърне червен свръхгигант, тя разширява атмосферата си, в резултат на размерът и яркостта на звезда се увеличават и намалява плътността й. Антарес сега има маса 12 пъти по-голяма от тази на Слънцето и диаметър повече от 700 пъти по-голям от този на Слънцето. Смята се, че е започнал живота си с маса повече от 15 пъти тази на Слънцето и е загубил материал в размер на 3 слънчеви маси по време на живота си.

Местоположение на Антарес на звездното небе. ESO

Астрономите използват Very Large Telescope Interferometer (VLTI) в обсерваторията Паранал на ESO в Чили, за да очертаят и измерят движението на материята на повърхността на Антарес. Към днешна дата, това е най-доброто изображение на повърхността и атмосферата на звезда, без да се броят на изображенията на Слънцето.

В VLTI е уникално съоръжение. Той може да комбинира светлината от четири единични 8,2-метрови телескопа, за да създаде виртуален телескоп, който може да се сравни с един телескоп с огледало с диаметър 200 метра. С виртуалния телескоп може да се видят детайли, които не могат да се наблюдават с единичен телескоп.

Данните са използвани за изчисляване на разликата между скоростта на газа в атмосферата на различни части на звездата и средната скорост на газа по цялата звезда.

Скоростта на движение на материята, която се движат в посока към Земята или в обратна посока, могат да бъдат измерени чрез ефекта на Доплер - спектралните линии са изместени към червения или синия край на спектъра, в зависимост от това дали веществото, което излъчва или поглъща светлината в тези линии се отдалечава от наблюдателя или се приближава към него.

Резултатите от изследването са показани на картата.

Картата на скоростите на повърхността на Антарес, получена с VLTI. ESO

"Повече от петдесет години учените се опитват да разберат защо такива звезди като Антарес губят масата си толкова бързо в последния етап от своето съществуване. VLTI е единственият инструмент, който позволява точно измерване на движението на газа в разширената атмосфера на Антарес. След като се справихме със загубата на маса, ще се опитаме да разберем какво стои зад турбулентното движение", заяви Кейчи Онака (Keiichi Ohnaka), водещ автор на научната публикация.

Повърхността на Антарес, получена с VLTI. ESO

Учените откриват турбулентност и разреден газ много по-далеч от звездата от очакваното, и според техните изчисления, това движение не може да е предизвикано от въздействието на конвекцията - движението на материята, което прехвърля енергия от ядрото на звездата към външните слоеве на атмосферата. Наблюдаваното от учените явление може да е в резултат на нов, по-рано неизвестен процес на астрофизиката, който протича в разширените атмосфери на червените свръхгиганти като Антарес.

"Тази техника на наблюдение може да се използва за различни видове звезди, за да се изучи тяхната повърхност и атмосфера с най-голяма детайлност. По-рано по този начин можехме да изучаваме само Слънцето - обобщава Онака. "Нашата работа ще изееде астрофизиката на звездите на ново ниво и ще отвори нови хоризонти за наблюдение на звездите".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !