Най-древната перла е открита на остров до Абу Даби

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 октомври 2019 в 04:34 4247 0

Кредит Скрийншот от видеото

Археолози откриват най-старата според тях естествена перла на остров Марахав до бреговете на Абу Даби. Перлата е датирана на 8 000 години, от неолитния период.  

Наречена "Перлата от Абу Даби", древната скъпоценност е в бледо розов цвят и диаметър около 0,3 см. Открита е в слой в неолитно селище, датирано между 5800 и 5600 г. пр.н.е., което я прави най-древната в света според изявление на Департамента по култура и туризъм на емирството. 

"Наличието на перли в археологически обект е доказателство, че търговията с тях съществува поне от периода на неолита", съобщава Абдула Халфан Ал-Кааби, директор на отдела за археологически проучвания в Департамента по култура и туризъм на Абу Даби, във видео в официалния Twitter профил на институцията.

"Ако разглеждаме историческите източници, откриваме повече от едно споменаване, че Абу Даби е бил смятан за един от основните центрове на перли", допълва Ал-Кааби. Перлите са били носени като бижута или разменяни за стоки от други цивилизации като керамика от Месопотамия, според изявлението.

Това неолитно селище, съставено от разрушени каменни структури е открито за пръв път през 1992 г. и там са открити много артефакти, включително кремъчни върхове на стрели, мъниста и керамика. Още повече, тъй като селището е на остров, са открити много артефакти свързани с морето - като кости от риба, костенурки и стриди. 

"Хората от този период са познавали добре морето и са го считали за важна част от ежедневния живот", добавя Ал-Кааби.

Дори векове по-късно, ловът на перли остава силно развит в района и има важен принос към икономиката на Обединените арабски емирства до 30-те години на двадесети век.  

Перлата от Абу Даби ще бъде изложена за пръв път на предстоящата изложба, наречена "10 000 години лукс" в Лувъра Абу Даби.

Източник: Live science - The World's Oldest Pearl Was Just Discovered on an Island in the Persian Gulf

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !