Най-древните човешки следи от стъпки извън Африка, са открити в Саудитска Арабия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 септември 2020 в 00:05 8802 0

Кредит Stewart et al, Science Advances, 2020

Човешките отпечатъци в Алатхар и съответстващият им дигитален модел.

Ново откритие на човешки и животински отпечатъци в пустинята Нефуд в Саудитска Арабия разкрива повече за пътищата на древните ни предци из Африка. Изследването на следите, публикувано в Science Advances, възстановява древна сцена в големи детайли. 

Преди 120 000 години на територията на съвременна Северна Саудитска Арабия, малка група Homo sapiens спира да пие вода до плитко езеро, често посещавано и от камили, биволи и слонове, по-големи от всички съвременни видове. Хората може да са ловували големите бозайници, но не са останали там дълго, a езерото е било само стъпка по пътя на голямо пътуване.

Днес на Арабския полуостров се намират обширни сухи пустинни райони, които не биха били гостоприемна среда за ранните хора и животните, които те са ловували. Но изследванията в последните 10 години показват, че това не винаги е било така - някога регионът е бил много по-зелен и влажен.

"В определени периоди в миналото, пустините, които доминират вътрешността на полуострова, са били големи зелени площи с постоянни езера и реки с прясна вода", обяснява съавтора на изследването Ричард Кларк-Уилсън от Университета на Лондон. 

Първият автор на изследването, Матю Стюарт (Mathew Stewart) от Института за химична екология Макс Планк в Германия, съобщава, че отпечатъците са открити при полевата работа по неговата дисертация през 2017 г., след ерозия на седиментите в древното езеро, наречено Алатхар (което означава "следата" на арабски.)

"Следите от стъпки са уникална форма на фосилни доказателства, защото ни дават поглед към момент, обикновено представляващи няколко часа или дни, нещо, което не извличаме от други записи".

Общо седем от откритите стотици следи със сигурност принадлежат на хоминини, включително четири, които според сходната си ориентация, разстояние едни от други и разлики в размера, вероятно са принадлежали на двама или трима души, ходещи заедно.

Учените предполагат, че следите са оставени от съвременни човеци, а не от неандерталци, тъй като няма данни нашите изчезнали братовчеди да са населявали региона на Близкия Изток по онова време, както и от специфичната стойка и тегло на индивидите, подсказана от отпечатъците.  

Следи от слон (ляво) и камила (дясно). Кредит: Stewart et al, Science Advances, 2020

"Знаем, че хората са посещавали езерото едновременно с тези животни, но необичайно за района, няма никакви каменни инструменти", пояснява Стюарт, което означава, че хората не са живели дълго там. "Изглежда тези хора са посещавали езерото като водоизточник и само са се хранили и пиели едновременно с животните", и вероятно са и ловували.

Слоновете, изчезнали от района на Левант (източното Средиземноморие) преди около 400 000 години, вероятно са били особено привлекателна плячка, а тяхното присъствие в района също предполага наличието някога на много водоизточници и зеленина. 

Освен отпечатъците, учените откриват и 233 фосила, и изглежда месоядни животни са били привлечени от наличието на тревопасни до Алатхар, както се случва в африканските савани днес. 

Според изследването, първите фосили на Homo sapiens, открити извън Африка, датират от преди 210 000 до 180 000 години в Южна Гърция и Левант. Новото проучване доказва, че пътищата, следващи реки и езера, може да са били особено важни за разселването на хората извън Африка. 

"Присъствието на големи животни като слонове и хипопотами, както и големи зелени райони с водоизточници, може да са направили Северна Арабия особено привлекателна за човеците, пътуващи между Африка и Евразия", добавят авторите. 

Източник: Science alert - 120,000-Year-Old Human Footprints Have Been Discovered in Saudi Arabia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !