Най-големият айсберг в света е на 2 години и се движи към своята гибел (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юли 2019 в 00:02 3382 0

A. Luckman/ Swansea University/ European Space Agency

Айсбергът нарича A68 и в момента най-големият айсберг в света, с тегло около 1 трилион тона, откъснал се преди две години от антарктическия шелфов ледник Larsen C на 12 юли 2017 г.

Какво прави тази огромна, замръзнала грамада, откакто се отдели?

Предимно се върти.

Както можете да видите в този страхотен видеоклип, записан през последните 18 месеца от сателитите Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, и споделен от глациолога Ейдриън Лъкман (Adrian Luckman), гигантската ледена планина непрекъснато се отдалечава от родния си шелфов ледник, на север, на около 250 км, откъдето е тръгнала. Според Лъкман това е доста впечатляваща мобилност за най-големия свободно движещ се обект на Земята. 

"При дължина от 160 км, с дебелина само няколко стотин метра, пропорциите на Айсберг А68 са по-скоро като на кредитна карта, отколкото типичната представа за айсберг", пише Лъкман, професор в Университета Суонси във Великобритания в уебсайта си. „Тогава още по-изненадващо е, че въпреки достига морското дъно на няколко пъти, айсберг А68 остава в почти същата си форма, каквато имаше, когато се откъсна преди 2 години”.

Уви, всеки метър, отдалечавайки се от дома си, го приближава към неговата гибел. Докато айсберг A68 продължава да прави пируети в течение, наричано Уедел Гир (Weddell Gyre), наречено на морето Уедел в Антарктика, той се придвижва все по-близо до Южноатлантическото течение, където плавно ще бъде отнесен на север в по-топли води.

Много айсберги, които се оказват на този път (част от океанската конвейерна лента, известна като "алея за айсбергите", по данни на BBC News), в крайна сметка спират до остров Южна Джорджия, отдалечена британска отвъдморска територия, на около 1600 километра. северно от Антарктика. Айсберги с подобен на А68 размер дрейфат в течение в продължение на 5 години, преди да стигнат до сушата, като се разделят на все по-малки парчета по пътя си.

Други айсберги достигат по-далеч на север и в крайна сметка се стопяват близо до Южна Америка.

Айсберг, достигнал остров Южна Джорджия. Кредит: MaxPixel.

Докато съдбата на А68 до голяма степен се определя от прищявките на Атлантическия океан, учените ще продължат да наблюдават хода на айсберга от космоса толкова дълго, колкото могат. „Визуално може да не е толкова интересен, колкото правоъгълният айсберг, но A68 все още е нашият айсберг - и ние ще се гордеем с него, без значение как ще умре”, завършва разказа си Брандън Спектър (Brandon Specktor) в LiveScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !