Най-големият ледник в Антарктида губи лед. Това може да покачи морското ниво над 3 м (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 ноември 2017 в 11:02 6153 0

Кредит UTIG

Проучване установи, че най-големият ледник Източна Антарктика се топи заради топлата вода под него, докарана от силните ветрове, а тези ветрове се очаква да се засилят с изменението на климата, предупреждават експертите.

Този ледник, наречен Тотен, съдържа толкова много лед, че може да повиши морското равнище с най-малко 3.3 метра, ако се стопи целият, съобщава The Verge.

Между 2001 г. и 2006 г. температурата на водата се е повишила само с няколко градуса от обичайното, но кара леда в този район на Антарктида да тече към морето с около 5% по-бързо от обикновено, според проучване, публикувано в Science Advances. Това може да не изглеждао много, но това всъщност означава, че ледът се топи - в район на Антарктика, който до голяма степен досега е бил стабилен.

В проучването, водено от изследователи от Университета на Тексас в Остин, да използвани сателитни изображения и данни за вятъра, за да се изследва ефекта му върху водата под ледника. Известно е че ледникът се ускорява в някои години и се забавя в други. Изследването показа че ускоряването на потока на ледника става когато ветровете над южния океан се засилват.

Тези ветрове извеждат топлата вода нагоре от океанските дълбини, в процес, известен като ъпуелинг (или издигане).

Ъпуелинг. Wikimedia Commons

Топлата вода се изкачва до континенталния шелф и след като навлезе отвъд брега, циркулира под плаващия масив на ледника и кара ледената покривка да се стопи от отдолу, според изследователите.

"Тотен е наречен спящият великан, защото е огромен и бе разглеждан като нечувствителен към промените в околната среда", разказва водещият автор на Чад Грийн (Chad Greene), докторант в Университета на Тексас, Институт за геофизика (UTIG).

"Но ние сме показахме, че ако Тотен е заспал, то със сигурност не е в кома - виждаме признаци на реакции и той може просто да си поеме дъх и да се събуди."

Процесът не изисква температурите на въздуха или на океана да се покачват - достатъчно е вятърът да измества водата от повърхността, коеот да направи възможно проникването на по-топла вода.

Ъпуелинг в Южния океан. Wikimedia Commons

"Това е като да духате в гореща супа и парченцата юфка от дъното се завихрят и се издигат на повърхността", обяснява Грийн.

Това изследване открива, че топлата вода под ледника го отделя от морското дъно и ледената маса практически започва да плава и потокът се  ускорява.

Резултатите показват, че топенето на Тотен може да се засили, заедно с увеличаването на мощността на ветровете, които ще стават още по-силни с изменението на климата.

Антарктида се променя - няколко масивни айсберга се откъснаха от континента напоследък, един ледник се напука отвътре навън и се наблюдават дъждове над това, което се смяташе за ледена пустиня. Но тези промени настъпват най-вече в Западна Антарктида, област, която е по-близо до  Южна Америка и са по-податливи на глобалното затопляне.

Западна Антарктида е много по-изучавана, коментира Катрин Уокър (Catherine Walker), учен от  НАСА, Лабораторията за реактивни двигатели. Това е заради местоположението й, което по-лесно достъпнo с лодки и самолети, a и САЩ има база за научни изследвания там. В сравнение с нея, Източна Антарктида е много по-слабо проучена. "Антарктида е изолирана сама по себе си, но Източна Антарктика като цяло е непокътната", разказва Уокър.

Докато Западна Антарктида е преживя много промени, Източна Антарктида изглежда по-стабилна, коментира Уокър. Но настоящото изследване показва, че това не е така - ледниците в тази част на континента също са подложени на топене. "До този момент по същество имаше неизменен леден щит, а сега той започна да се движи", разказва Уокър. Изследването показва, че ледникът Тотен е "нещо като канарчето в мината", отбелязва Уокър, която не е участвала в настоящето изследване.

Констатациите не вещаят нищо добро за бъдещето - изменението на климата се очаква да направи западните ветрове, които носят топла вода от океанските дълбини още по-силни. Океанските води също повишават температурата си като цяло, което е още една заплаха за леда. "Ледът може да се стопи много по-бързо с топла вода, отколкото с топъл въздух", отбелязва Грийн.

Ние няма да видим сриването на ледник, казва изследованият, но е от ключово значение да разберем последиците от това събитие, да разберем например с колко ще се повиши морското равнище.

Изследване, публикувано миналия месец показа, че силните ветрове и по-топлите от обичайното води също причиняват ускоряване на топенето на четири ледника в Западна Антарктида. Тези ледници могат да повишат морското равнище само с няколко милиметра. Тотен има потенциала да добави повече от 3.3 м вода към океаните, потапяйки градове като Ню Йорк и Маями. Ще е "много по-голямо, отколкото някога сме виждали в нашия живот", коментира Уокър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !