Най-големият рентгенов лазер в света скоро ще бъде включен

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 април 2017 в 10:17 6012 0

Кредит European XFEL

Участниците в европейския проект за най-големия в света рентгенов лазер обявиха, че са завършили пълната проверка на ускорителя, съобщи АВС news

Учените от немския синхротронен център DESY заявиха, че е изпълнен важен етап по пътя за включването на гигантското съоръжение, предназначено за улавяне на изображения на структури и процеси на атомно ниво.

В сряда успешно бяха изстреляни електрони през линейния ускорител на частици дълъг 2.1 километра.

Планира се да увеличи енергията на електроните и да се генерира първия рентгенов лазерен лъч през следващия месец.

Когато европейския проект XFEL (European x-ray free electron laser) започне работа по-късно тази година, той ще произвежда до 27,000 рентгенови лазерни вълни в секунда.

Учените се надяват, че ще се разкрият нови области на научни изследвания, ще бъде възможно да се разглеждат вируси с подробности на ниво атом и да се дешифрира молекулния строеж на клетките.

Конструкция

Лазерът генерира синхротронно излъчване с висока интензивност, емитирано от електрони, ускорени до скорости, близки до скоростта на светлината, при които се проявяват ефектите на теорията на относителността на Айнщайн.

XFEL е построен така, че електроните синхронизирано да изпускат рентгеново лъчение, което осигурява ренгтенови импулси със свойствата на лазерни лъчи и интензивност, значително превъзхождаща получаваната от традиционните източници.

Електроните преминаващи през свръхпроводящия линеен ускорител с максимална енергия 17,5 гигаелектронволта попадат в магнитните полета на ондулаторите (устройства за генериране на кохерентно синхротронно излъчване), където те ще се движат по изкривени (синусоидални) траектории, излъчвайк в рентгеновия диапазон. За да се създаде ефекта на свръхпроводимост, елементите на ускорителя се охлаждат с течен хелий до температура минус 271 °C.

Рентгеновото излъчване ще генерира самоусилваща се спонтанна емисия, когато електроните взаимодействат с излъчването, създавано от съседните електрони. Спонтанната емисия на вълновите пакети ще позволи да се получават до 30 хиляди импулса в секунда, а яркостта на излъчването с порядъци ще превъзхожда съществащите аналози.

Институции от Германия, Франция, Италия, Полша, Русия, Испания, Швеция и Швейцария са включени в проекта XFEL.

Снимка: European XFEL

Снимка по време на строителството: European XFEL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !