Най-голямата соларна електроцентрала изхвърля 46 000 тона въглероден диоксид

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 октомври 2015 в 12:07 22307 11

Ivanpah Solar Power Facility

Кредит wikipedia

Ivanpah Solar Power Facility.

Айвънпа (Ivanpah Solar Power Facility) или най-голямата концентрирана слънчева електроцентрала в света се оказа, че всъщност замърсява атмосферата, изхвърляйки хиляди тонове въглероден диоксид. 

Президентът Обама хвалеше централата като блестящ пример за чиста американска енергетика на бъдещето. "С проекти като този", заявява той на тържеството за началото на строежа й, "американците ще работят за производство на чиста, произведена в Америка, енергия." - припомня Investor’s Business Daily.

Американското Министерство на енергетиката похарчи 1,6 млрд долара в кредитни гаранции, както и 600 млн в данъчни кредити по този проект.

Това е най-голямата в света слънчева електроцентрала, използваща стотици хиляди огледала, разположени върху над 14 кв. км от пустинята Мохаве. Всички огледала са насочени към върховете на три кули-концентратори, всяка с височина 140 м, където топлината загрява водата в резервоарите, в които се генерира пара, задвижваща турбините за производство на електроенергия.

Но се оказва, че енергията на Айвънпа не е толкова "чиста", както бе обявено.

Според Press Enterprise in Riverside, Калифорния, централата изхвърля такова количество въглероден диоксид, което е "почти два пъти прага на замърсяване за електроцентрали в Калифорния, над който са задължени да участват в държавната програма за ограничаване и търговия за намаляване на въглеродните емисии".

През първата си година на експлоатация, Айвънпа изхвърля 46 000 тона CO2

Как е възможно това? Оказва се, че централата Айвънпа използва природен газ, за ​​да функционира.

Първо, тя изгаря природен газ за предварително загряване на водата в горната част на трите кули, преди да изгрее слънцето.

През ноември 2014 г. агенция Асошиейтед прес съобщи, че централата произвежда само "около половината от очакваното годишно производство". Енергийната комисия на Калифорния излезе с изявление, обвинявайки за това  "облаците, мъглите и времето".

В коментарна статия Hotair пише: "Нямам предвид, че Айвънпа е пълна загуба на време или че трябва да бъде съборена. Аз все още смятам, че е много хубава идея са производство на енергия. Тя може да дава 392 мегавата при пълен капацитет. Наистина, това отнема пет квадратни мили за разполагане на всички огледала. Изхвърленото количество CO2 е сравнимо със централа на въглища като Тайрън в Кентъки, която заема площ по-малко от една квадратна миля и има три турбини по 75 мегавата всяка, но така или иначе се затваря поради мерките за регулиране на емисиите".

Айвънпа също има неприятния навик да изгаря птици, което се случва, когато летят твърде близо до кулите - близо 3500 само през първата си година на експлоатация.

"Някак си тези смъртни случаи на птици не изглежда да са разстроили еколозите много." - завършва статията на Джон Мерлин (John Merline) в Investor’s Business Daily.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 03:10

Което идва да каже, че добрата стара ядрена централа си остава доброто старо решение.

22.10 2015 в 15:05

"американците хокат Фолтсваген "!!!
Какво? Кого?

22.10 2015 в 12:28

Към Иван Иванов. Вятърните централи са вредни не само за птиците, но и за хората. Произвеждат доста силен инфразвуков шум, който се разпространява на десетки километри и създава здравословни (най-вече на сърцето) проблеми за жителите на близките населени места.

22.10 2015 в 11:30

Имам впечатлението, че за сега най-успешни се явяват ветрогенераторите. Четох някъде, че вече цената излиза под 4 евро-цента (изключвам далаверите в България, това е друга тема). Вредни са за птиците, но от друга страна ако са в много голямо количество биха намалили опустошителните ветрове на планетата.

22.10 2015 в 11:20

Само за перспектива, тези 45 000 тона са 1,3% от емисиите на елктроцентрала, която гори въглища и произвежда 3,500,000 тона Въглероден Диоксид годишно. Цялата история мирише на нефтено лоби в Америка

21.10 2015 в 21:19

Тук Miro, в НаукаOFFNews нищо не се измисля - проследи линковете. А ако желаеш, ето и уикипедия за Айвънпа:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ivanpah_Solar_Power_Facility

"In June 2015, the Wall Street Journal reported: "15 months after starting up, the plant is producing just 40% of [its expected more than a million megawatt-hours of electricity each year">, according to data from the U.S. Energy Department" - за ефективността й - само 40% от очакваното.

А това е "Press Enterprise in Riverside":

"The Ivanpah plant in the Mojave Desert uses natural gas as a supplementary fuel. Data from the California Energy Commission show that the plant burned enough natural gas in 2014 – its first year of operation – to emit more than 46,000 metric tons of carbon dioxide."

и още:

"That’s nearly twice the pollution threshold for power plants or factories in California to be required to participate in the state’s cap-and-trade program to reduce carbon emissions.", т.е. количеството СО2 е почти два пъти прага на замърсяване за електроцентрали в Калифорния, за да се изисква да участват в програмата на държавата за ограничаване и търговия за намаляване на въглеродните емисии.

21.10 2015 в 20:49

По тъпа статия не може да се напише :) Това са ама супер измислици! Жалко за сайта Ви!

21.10 2015 в 18:44

Аз до колкото помня ползваха течна сол.

21.10 2015 в 18:26

А защо имам някакъв спомен, че технологията на този тип електроцентрали не използва вода, а специален вид разтвор? Денем температурите, които се получават в кулите са изключително високи за вода(от порядъка на няколко стотин градуса, не знам точно колко). При директно концентриране на слънчевата светлина, би трябвало водата за заври едва ли не за няколко минути. Доколкото си спомням се използват някакви специални разтвори, които обаче при не достатъчна температура се втвърдяват и могат да съсипят цялата инсталация ако не са в течно състояние. И точно това изисква нощем да се поддържа определена температура, чрез газово нагряване, което е причината за голямото количество изхвърлени емисии СО2, а не предварително загряване на вода.

21.10 2015 в 17:12

А така, а после американците хокат Фолтсваген че мамят със софтуер. Всички са маскари като политиците.