Най-интересното нещо, изстреляно в космоса тази седмица, не бе колата на Мъск (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 февруари 2018 в 08:18 8241 0

Кредит SpaceX

Ракетата Falcon Heavy на SpaceX стартира от площадката на Кейп Канаверал, Флорида, на 6 февруари 2018 година.

На борда на ракетата на SpaceX Falcon Heavy, която стартира във вторник (6 февруари) имаше и втори полезен товар (освен Tesla Roadster), разчетен да издържи 14 милиарда години.

SpaceX потвърди, че по време на изстрелването устройство, наречено "Арч" (Arch), е било скрито някъде  в червената Tesla Roadster, която сега плава в пространството.

Това е простичко изглеждащ предмет - чист, дебел диск от кварцов кристал, с диаметър около един инч (2.5 см), с микроскопични надписи, издълбани в тялото му с мощни високочестотни лазери.

Името на устройството звучи като "архив". То е част от многото проекти на Силициевата долина, както обяснява технологичният футурист и съосновател на Arch Mission Foundation, Нова Спивек (Nova Spivack), за Live Science - "процес на мета-ниво, за да се запази човешката цивилизация".

Фондацията избира кварцовите дискове за тази задача, защото могат да съхраняват много информация много компактно, които издържат много дълго време, без да се влошава качеството им. Всяка лазерно отбелязана точка на диска е с ширина само 200 нанометра (малко по-голяма от един HIV вирус), но може да кодира шест бита информация, отбеляза Спивек. Докато кварцът не се разбие или не се взриви от интензивни вълни радиация, тези точки ще бъдат четливи за всеки, който има технологията да ги види - дори след милиони (или може би милиарди) години. 

Гравираният кварц е част от грандиозен план за разпространение в Слънчевата система на свръхтрайни устройства за съхранение на данни, съдържащи огромен културен архив на човешката цивилизация.

От външната страна на дисковете ще има видими символи, разказва Спивак, "символи, които казват: "Вижте, това е интересно". По-нататък бъдещите дискове ще имат малки изображения, гравирани в тях "като микрофилм", казва той, достатъчно голям, за да бъде видим с добър микроскоп. Един бъдещ наблюдател, който открие тези символи, се надява Фондацията, че ще отдели време да декодира малките точки, които ще съдържат огромни архиви от информация.

Снимка разкрива всичките пет архивни диска, създадени досега, включително този, който сега е на борда на Tesla Roadster, която сега в космоса. Кредит:  Arch Foundation

Защо се прави това?

"Ако погледнете историята на цивилизациите, човешките цивилизации са извършили много добри неща, за които ще бъде жалко да се изгубят", заяви Спивек.

И ако се случи така, че днес изчезнат човешките цивилизации, голяма част от съвременните записи на културата, съхранявани на разлагащи се магнитни дискове и ленти, ще се загубят след около век.

Целта на проекта Arch е един вид застраховка срещу катастрофа на цивилизацията. Като създават траен и многословен запис и като го оставят там, където биха могли да го намерят бъдещи човешки (или извънземни) цивилизации, колективното познание на нашата култура никога няма да изчезне.

Това е удивителна идея, едновременно утопична, космическа и напълно фаталистична - достатъчно привлекателна за определен вид въображение, която по думите на Спивек е заинтересувала Илън Мъск и той се е съгласил да изпрати първия диск "Арч".

"Идеята е да се изпрати еднократно не само един или два или 10 диска, а да се изпратят милиони - може би милиарди - из цялата Слънчева система на всякакви  места", разказва Спивек.

Фондацията иска да построи лунна Arch библиотека, както и библиотека на Марс, както и много други, като освен кварц се използват за съхранение и други видове трайни записи на данни, включително и ДНК.

И все пак, за момента Arch технологията е доста скъпа. 

"Фондация Уикимедия, Уикипедия, Проектът Гутенберг (е-книги), човешкият геном и други големи набори от данни с отворен достъп са с приоритет", обяснява Спивек.

По-късно той се надява да предложи на "донори" - хора, които да си платят от 20 до 100 долара в замяна на правото да поставят някои свои фрагменти от данни за далечното потомство. Тези средства, обяснява Спивек, ще влязат като дарение, което ще финансира фондацията в дългосрочен план.

Фондацията обаче се надява да създаде наистина представителен портрет на човешкото общество, който да оцелее дълго.

"Ние няма да цензураме нищо, защото знаете, че интернет е свободен и така ще е и "Арч"", заяви той. "Ние ще включим всичко, също и лошите неща, защото лошите неща също са важни".

Какъв е смисълът на всичко това усилие?

Защото е възможно целият този труд, предназначен за аудитория от далечното бъдеще, никога да не достигне до нея или, както предложи Спивек, може да има извънземна раса, хранеща се със силициев диоксид, която да изяде арч-дисковете като храна?

Arch Mission Foundation from Arch Mission Foundation on Vimeo.

Е, оказва се, че изработването на дисковете може да бъде доста изгодно.

"Някои от нещата, които се разработват, със сигурност имат търговски потенциал", отбеляза Спивек.

Точно сега, най-добрият начин за изпращане на големи количества информация между Земята и кососа е чрез радиосигнали. Но има някои твърди ограничения на радиочестотната лента, благодарение на скоростта на светлината и други проблеми. Дори прекалено скъпата интернет връзката с МКС на ниска околоземна орбита е бърза като типичен домашен рутер. Това е добре за информационните нужди на малък екипаж, но си представете, как може да се задоволят информационните нужди на един град на Марс чрез тази връзка, с допълнителните забавяния, дължащи се на разстоянието и скоростта на светлината.

Ако и когато хората започнат да пътешестват в космоса, според Спивек, плътните леки устройства за съхранение на данни биха могли да станат по-ценни като начин за пренос на данни, да речем, на съдържанието на интернет между Земята и Марс. А технологии като кварцовите дискове могат един ден може да съхраняват стотици терабайти информация, ще бъдат подходящи за тази задача.

За момента обаче, заяви Спивек, той се фокусира върху събирането на възможно най-много данни от "хуманитарните науки" за космоса. Фондацията приема, че всяка цивилизация, която успее да анализира микроскопичните точки от данни на дисковете вече разбира нашите науки.

И докато фондацията играе своята роля на куратор неохотно (според Спивек), те действат точно както може да се очаква от една група от Силициевата долина - като технофутуристи: Първите Arch дискове, произведени досега, включително и този, който лети с колата през пространството, съдържа трилогията "Фондацията" на Айзък Азимов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !