Най-издирваната мечка в Италия е заловена след 42 дни на бягство

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 септември 2020 в 13:53 5244 0

Кредит pixabay

Евроазиатска кафява мечка Ursus arctos arctos.

Мечката М49, позната и като Папийон, е заловена след 42-дневно гениално бягство из Италия. Голямата евроазиатска кафява мечка успява да избяга през подсилените ограждения на дома си в центъра за защита на животните Кастелер в Италия и се отправя на пътешествие из планините на автономната провинция Тренто. 

Бягството се случва на 27 юли и Папийон успява не само да избяга от огражденията, но и да свали радиопредавателния нашийник, който му е поставен след предишно бягство, едва преди година. При предишния си опит на 15 юли 2019 г. Папийон преминава през три електрически огради и 4-метрова стена, което предизвиква сериозна организация по издирването му.

При първото си бягство, Папийон е заподозрян за няколко случая на открит мъртъв добитък, което кара властите да издадат заповед за връщането му жив или мъртъв. След няколко сигнала от туристи в планината и дори около град Тренто от хора, видели мечката, той е заловен на 29 април 2020 г., което слага край на 289-дневното му бягство. Но от центъра Кастелер успяват да наложат контрол на Папийон само за два месеца преди свободолюбивата мечка да избяга отново тази година на 27 юли, осигурявайки си място на алеята на славата на животинските бягства с този рецидив.

Тазгодишното странство на мечката трае едва 42 дни, преди да бъде отново заловен и прехвърлен в затворена зона в сграда в центъра. При залавянето му Папийон е в добро здраве и със забележителното тегло от 167 килограма. 

Мечката М49 получава прякора си Папийон заради едноименния персонаж от автобиографичния роман на Анри Шариер, в който героят е изпратен като каторжник във Френска Гвиана преди да успее да избяга. Дръзките бягства на мечката приличат на тези на любимия на мнозина герой, превърнал се в символ на свободата в региона. 

В резултат от настойчивите му бягства, WWF Италия и редица активисти за правата на животните в района на Тренто призовават да се спрат опитите за задържане на животното, толкова жадно за свобода. Смятайки, че той не представлява обществена заплаха, много местни искат мечката да бъде пусната на свобода и наблюдавана, вместо да бъде държана насила в центъра. WWF Италия заявява, че всички обвинения, че М49 е заплаха за хората са безпочвени и той не е показал агресивно поведение при кратките си срещи с хората.

Въпреки това властите и местните медии не са съгласни, а местните новини на RAI съобщават, че М49 е направил "многобройни прониквания в домове, заслони и други сгради, което потвърждава опасното му поведение към хората".

Мечките, които имат тенденция да взаимодействат с хората обикновено изискват сериозна намеса включително преместване, залавяне в плен или дори приспиване. За щастие случая на Папийон не е такъв - той е върнат обратно в центъра, където вероятно планира следващото си бягство.

Източник: IFLScience - Europe’s Most Wanted Bear Has Been Captured After 42 Days On The Lam

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !