Най-краткото лунно затъмнение - в събота (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 април 2015 в 16:30 4354 0

В края на седмицата, в събота  ще се състои най-краткото за последните сто години лунно затъмнение, по време на което земната сянка ще оцвети Луната в кървавочервени тонове само за пет минути, съобщи НАСА.

Според изчисленията на астрономите, лунно затъмнение ще започне в 9 часа сутринта в събота по Гринуич (12:00 българско време), когато земната сянка ще започне да засенчва диска на Луната. Три часа по-късно, 11часа 57 минути по Гринуич (14 часа 57 минути българско време), затъмнението ще достигне пълна фаза, която ще продължи само пет минути. 

"Червената Луна" ще може да се види само от жителите на Далечния изток, Източен Сибир, Югоизточна Азия, гражданите на Съединените щати, Канада, Мексико и Австралия. НАСА и обсерваторията Slooh организират пряко предаване на това астрономическо събитие за хората от тези райони на Земята, които не могат да го видят.

Лунните затъмнения се случват, когато естественият спътник на нашата планета навлезе в земната сянка. Ако равнината на орбитите на Луната и Земята съвпадаха, лунните затъмнения щяха да бъдат всеки месец. Но ъгълът между тях е 5 градуса и затова за да има затъмнение, Луната трябва да е в пълнолуние в пресечната точка на своята орбита и равнината на орбитата на Земята - еклиптиката. За една година обикновено се случват едно или две лунни затъмнения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !