Най-лютите чушки могат да предизвикат "гръмотевично" главоболие

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2018 в 10:49 6516 0

Кредит Wikimedia Commons

Carolina Reaper

Да опиташ от "най-лютите чушки в света" звучи достатъчно болезнено. Но за един човек дръзкият подвиг доведе до мъчително главоболие, известно като "гръмотевично" главоболие.

34-годишният мъж е ял чушки, наречени Carolina Reaper (Каролина Рипър - Каролинският жътвар) като част от конкурса за ядене на люти чушки. Този конкретен сорт се смятат за най-лютите чушки по света, според съобщение, публикувано на 9 април в списанието BMJ Case Reports.

Лютивината на този вид варира между 1,15 млн и 2,2 млн единици по скалата на Сковил. Това е абсолютен рекорд според Гинес. За сравнение класическият сос Табаско има 2 500—5 000 единици по скалата на Сковил.

Веднага след като изяжда изяжда чушката, човекът изпитва желание за повръщане, след това - силна болка в шията и задната част на главата. През следващите няколко дни преминава през няколко епизода на кратко, но мъчително главоболие. Тези видове главоболия са известни като "гръмотевични главоболия". Те връхлитат внезапно и достигат вътха си в рамките на 60 секунди, според клиниката "Майо". 

Главоболието е толкова болезнено, че мъжът отива в спешното отделение, където лекарите извършват няколко теста за неврологични състояния, които се оказват отрицателни.

Но след това, компютърно сканиране разкрива, че няколко артерии в мозъка на човека са стеснени. Лекарите установяват, че главоболието на мъжа е причинено от състояние, известно като обратим мозъчен синдром на вазоконстрикция (reversible cerebral vasoconstriction syndrome - RCVS).

В случаите на RCVS, мозъчните артерии на човека временно се стесняват, но това изчезва в рамките на дни до седмици. Понякога това състояние може да възникне като реакция на някои лекарства, отпускани с рецепта или на незаконни наркотици като кокаин или екстази. В някои случаи обаче лекарите никога не могат да определят причината за RCVS.

В случая с този човек това може да се дължи на яденето на толкова люти чушки, се казва в доклада. Това е първият път, в който лекарите съобщават за връзка между храненето с люти чушки и RCVS, заяви д-р Кулотунган Гунасекаран (Kulothungan Gunasekaran), лекар в болницата "Хенри Форд" в Детройт, който лекува пациента.

Гунасекаран обясни, че той и колегите му не казват да се избягват чушките от този сорт, но "препоръчваме на широката общественост да бъдат предпазливи за тези неблагоприятни ефекти" и незабавно да потърсят медицинска помощ, ако развият внезапно главоболие, след като ядат люти чушки, заяви Гунасекаран пред Live Science.

Симптомите на човека се подобриха без специално лечение. Пет седмици по-късно друго изследване с компютърна томография показа, че мозъчните му артерии са се нормализирали и не усеща повече гръмотевични главоболия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !