30 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-малката змия в света се крие на остров Мартиника (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 ноември 2016 в 10:30 128751
Снимка: David Cannon

Ексклузивно видео показва как се храни най-малката змия в света. Малкото влечуго жадно поглъща мравки. Дължината на тънката като макарон змия е само 10 см, разказва Nature World News.

Научното име на миниатюрното влечуго е Tetracheilostoma sp. nov. То е дори по-малко от предишния притежател на титлата на най-малка змия - Барбадоската нишковидна змия (Leptotyphlops carlae). Учените смятат, че новият рекордьот е ендемичен за Мартиника, разположен в Малките Антили в източната Карибско море.

Фотографията е направена от "Планета Земя II" (Planet Earth II) с помощта на учените Маел Девинтер (Mael Dewynter) и Блеър Хеджес (Blair Hedges) от Университета на Пенсилвания, които изучават видовете, които се намират в Мартиника и съседните острови. Това е първото записано на камера свидетелство за храненето на тези свърхмалки змии. 

Тези мънички змии прекарват повечето време под земята, криейки се от враговете си, но независимо от техния размер, са лакоми хищници. Те са достатъчно тънички, за да промъкнат в мравуняк или термитник, и да похапнат от яйцата и ларвите на насекомите.

Острови изглежда да са идеалният дом за най-големите и най-малките същества в света, според Хеджес. Това е място, където видовете се развиват така, че да запълнят екологичните ниши в местообитанието, които са останали незаети от други същества.

Змиите и други организми не могат да бъдат твърде дребни, защото няма да има достатъчно миниатюрна храна за малките им, обяснява Хеджес. Барбадоската змия е открита през 2008 г. от Хеджес. Той нарича новото създание в чест на любимата му съпруга Карла Ан Хас (Carla Ann Hass), който също е била част от екипа.


+ 1
- 0
Истинският мъж би нарекъл змия на тъща си.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.