Най-мързеливи са в Индонезия, най-работливи - в Хонг Конг

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 юли 2017 в 10:11 6113 0

Кредит Lukas / Attribution License

Анализ, извършен от учени от Станфорд на данни от смартфони на хора от цял свят, показва колко активни и съответно колко мързеливи са народите от различните страни, разказва BBC News.

На базата на събраните данни изследователите съставят карта на света по физическа активност.

Данните показват, че хората правят средно ежедневно 4961 крачки.

В Хонконг са най-активни със средно 6880 крачки на ден, докато Индонезия е на дъното на класацията само с 3513 крачки.

Резултатите са публикувани в списание Nature и авторите на проучването смятат, че "констатациите разкриват интригуващи детайли, които могат да помогнат за справяне със затлъстяването".

На базата на събраните данни изследователите съставят карта на света по физическа активност.

Повечето смартфони имат вграден акселерометър, който може да регистрира направените крачки и изследователите използват анонимни данни от повече от 700000 души от 46 страни, като използват приложението за наблюдение на активността Argus. Съпоставяни са активността с пол, възраст, тегло, както и средни доходи, характерни за региона.

България също е включена в изследването и от картата се вижда, че българите изминават средно между 5300 - 5500 крачки и сме по-активни от жителите на съседна Турция и Румъния и се изравняваме с германците.

Ключов елемент е "неравенството на активността" - това е като социалното неравенство, само че вместо разликата между богати и бедни, това е разликата между най-активните и най-мързеливите.

Фракция със затлъстяване. Със зелено са обозначени страните с висок доход. а с оранжено - със средни. 

По-голямата част от участниците живеят в развитите страни. Общо проучването участват 32 страни с високи доходи и 14 със среден доход според сегашната класификация на Световната банка.

Физическата активност е свързана с много положителни ефекти. Тя може да намали риска от когнитивни нарушения, депресия, тревожност, помага за поддържане на здравословно тегло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !