04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-мощният рентгенов лазер в света произведе първия си изстрел

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 май 2017 в 15:13 88370
Първият лазерен импулс в Европейския проект XFEL, записан от детектор за рентгенови лъчи в края на тунела. Източник: DESY

Най-големият в света лазер със свободни електрони XFEL направи първия си изстрел, съобщи изледователският център DESY.

Европейският проект XFEL (European x-ray free electron laser) , най-големият рентгенов лазер в света достигна последния си тестов резултат преди официалното си откриване през септември.

XFEL генерира първия си траен рентгенов лазерен импулс с честота един импулс в секунда, която по-късно ще се увеличи до 27 000 в секунда.

Източник: DESY

Съоръжението е дълго 3.4 км като по-голяма част от него се намира в подземни тунели на дълбочина 6-38 метра. Разположено е край Хамбург, Германия.

XFEL е конструран така, че електроните синхронизирано да изпускат рентгеново лъчение, което осигурява ренгтенови импулси със свойствата на лазерни лъчи и интензивност, значително превъзхождаща получаваната от традиционните източници. Рентгеновите лъчи имат дължина на вълната от 0.8 нанометра, около 500 пъти по-къси от тези на видимата светлина. 

Източник: DESY

Електроните преминаващи през свръхпроводящия линеен ускорител с максимална енергия 17,5 гигаелектронволта попадат в магнитните полета на ондулаторите (устройства за генериране на кохерентно синхротронно излъчване), където те ще се движат по изкривени (синусоидални) траектории, излъчвайк в рентгеновия диапазон. За да се създаде ефекта на свръхпроводимост, елементите на ускорителя се охлаждат с течен хелий до температура минус 271 °C.

Рентгеновото излъчване ще генерира самоусилваща се спонтанна емисия, когато електроните взаимодействат с излъчването, създавано от съседните електрони. Спонтанната емисия на вълновите пакети ще позволи да се получават до 30 хиляди импулса в секунда, а яркостта на излъчването с порядъци ще превъзхожда съществащите аналози.

Учените от немския синхротронен център DESY заявиха, че е изпълнен важен етап по пътя за включването на гигантското съоръжение, предназначено за улавяне на изображения на структури и процеси на атомно ниво.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.