Най-недоносеното бебе в света стана на 3 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 ноември 2017 в 00:03 26998 0

Най-недоносеното бебе

Тя е вече на 3 години и е здрава, а е родена само 410 грама на двадесет и една седмици и четири дни след зачеването.

"Тя е може би най-недоносеното бебе, оцеляло до днес", според доклад за случая за нейното раждане, публикувано в списание Pediatrics миналата седмица.

Според Световна здравна организация 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно. Преждевременното раждане и свързаните с него аномалии в развитието е водеща причина за смъртността при деца под 5-годишна възраст. Всяка година около един милион недоносени деца умират.

За недоносени бебета се смятат родените преди 37 седмица от бременността. Децата, родени преди 28-та седмица на бременността, се считат за екстремално недоносени, техните шансове за оцеляване са изключително ниски и спадат с всеки пропусната дата от бременността. При децата, родени на 23 седмици, степента на преживяемост е много ниска - през 2003 г. се оценява на 4,5% в световен мащаб, докато в развитите страни този показател клони към 30%.

Повечето педиатри и акушери смятат, че 22-та седмица от бременността е най-ниският праг за жизнеспособност, а много лекари не са съгласни с тази оценка за жизнеспособност или реанимацията на бебета, родени по-рано от 22 седмици, поради ниския шанс за оцеляване, в някои случаи дори майките отказват поддържаща терапия. Нормалната продължителност на бременността при хората е 39 - 40 седмици.

Спешен медицински случай довежда до започване на раждането на дъщерята на Къртни Стендрод през 2014 г. и още докато е в предродилната зала на Методистката детска болница в Сан Антонио, Тексас Стендрод разказва за CNN, че е потърсила в интернет всички други случаи на майки,  родили бебета на 21 седмици.

"Имаше истории за 22-седмични, 23-седмични, но нищо за 21-седмични. Така че аз знаех, че е има малко, да не кажа няма оцелели или жизнеспособности на 21 седмици", обяснява майката.

Веднага след раждането на Стендрод д-р Каашиф Ахмад (Kaashif Ahmad), неонатолог в болницата и водещ автор на статията за случая, я информира за изключително ниските шансове за оцеляване на бебето и първоначално я съветва да не се реанимира детето.

Стендрод го слуша, докато държи в ръцете си момиченцето, тежащо само 410 грама заедно с все още прикрепената пъпна връв, разказва майката.

"Но докато го слушах, аз усетих, че нещо вътре в мен казва "Имай надежда и вяра". Нямаше значение за мен, че е на 21 седмици и четири дни. Не ме интересуваше", разказва Стендрод. "И просто казах: "Ще се опитаме ли?" И той отвърна, че ще го направи и три години по-късно имаме нашето малко бебе чудо", споделя Стендрод.

"Така че ние я поставихме в кувьоз на по-топло, вслушахме се и чухме сърчния й ритъм, който не бяхме сигурни, че ше чуем", разказва д-р Ахмад. "Веднага й поставихме апарата за изкуствена вентилация на белите дробове. Започнахме да й подаваме кислород и наистина, доста бързо сърдечният ритъм започна да се покачва. Тя много бавно промени цвета си от синьо до розово и всъщност започна да се движи и започна да диша в рамките на няколко минути".

Снимка: Harald_Landsrath / Pixabay

Ахмад посочва, че дъщерята на Стендрод е единичен случай и трябва да се направят повече изследвания на недоносени раждания по-ниски от 22 седмици.

До случая на Стендрод най-недоносените и оцелели бебета са Джеймс Елгин Джил, роден в Канада през 1987 г. на 21 седмици и пет дни и Амелия Тейлър, родена през 2006 г. във Флорида на 21 седмици и шест дни.

Момиченчето от Тексас, родено на 21 седмици и 4 дни, постави нов рекорд. Сега детето вече е на три години и е здраво. При раждането теглото на бебето е само 410 грама (при раждане точно на термина нормалното тегло на бебето започва от 2,5 кг). Причина за преждевременното раждане на Стендрод е хориоамнионит - патология на развитие на плода, възникаваща заради възпаление на вътрешните органи на майката. Хормоамионитът е причина за повече от 67% от преждевременните раждания.

В рамките на няколко месеца след раждането животът в организма на преждевременно роденото дете се поддържа с апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, в резултат на което детето развива бронхопулмонална дисплазия и характерната за недоносените бебета ретинопатия - заболяване на очите, което се изразява във възпрепятстване на кръвооросяването на ретината заради повишеното в сравнение с вътрешноутробното съдържание на кислород в кръвта. 

На 39-та седмица от момента на зачеването и с тегло 2.759 кг момиченцето е изписано от болницата. Проучването, проведено две години по-късно, показва, че детето се развива нормално. 

Стендрод заяви, че се надява случаят с нейното момиче да вдъхнови света.


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !