Най-недоносеното оцеляло бебе, родено 132 дни по-рано, нов световен рекорд (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2021 в 13:06 4727 0

Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Вече на 16 месеца, здраво и силно, бебе постави нов световен рекорд. То е родено 132 дни по-рано и официално е най-недоносеното бебе, оцеляло някога.

Най-общо казано, за оформянето на човек са необходими около девет месеца. Това може да звучи дълго, но всъщност е изненадващо кратко – ако бебетата хора се появяваха на света на същия етап на развитие като, да речем, бебетата шимпанзета, щеше да са нужнигодина и половина или повече време на бременност.

Но средно около едно от десет раждания се считат за преждевременни, което означава, че са настъпили преди 37-та седмица от бременността. Ако бебето се появи един ден по-рано, вероятно няма да е голям проблем – но когато бременността приключи седмици или дори месеци преди термина, шансовете всичко да е наред, намаляват значително. Бебе, родено на 32 седмици например има 95 % шанс за оцеляване. На 24 седмици той е по-малко от 50 %.

Ето защо, когато близнаците Къртис и C'Ася Мийнс се раждат само на 21 седмици и един ден, лекарите не са имали големи надежди.

За съжаление за един от близнаците резултатът е трагичен: C'Ася умира на един ден. Но Къртис оцелява – и сега, само на шестнадесет месеца, той официално е световен рекордьор.

„Къртис, или „Пуди“, както го наричат ​​и семейството му, отпразнува първия си рожден ден на 5 юли 2021 г.“, обяснява съобщение от Световните рекорди на Гинес. "В този момент той се квалифицира като най-недоносеното оцеляло бебе."

Когато Къртис се ражда, той тежи само 420 грама - това е по-малко от една осма от теглото на средното новородено. Нуждаел се е от денонощни грижи в специализирано отделение за интензивно лечение на новородени: кислород, терапевти, които да му помогнат да използва устата си, и специално създаден курс от лекарства, които да му помогнат да се развие.

„Първоначално той показва, че реагира на кислород, сърдечният му ритъм се повишава, … искаше да оцелее“, разказва пред GWR д-р Брайън Симс (Brian Sims), лекуващ лекар в Университета на Алабама (UAB) за Къртис и майка му Мишел Бътлър.

„Имаше нещо специално в Къртис".

Необходими са 275 дни – приблизително колкото една доносена бременност – преди Къртис да бъде готов за изписване. Да го заведа у дома след толкова време в болницата бе „момент, който винаги ще помня“, разказва Бътлър за NPR. Макар все още се нуждае от сонда за хранене и допълнителен кислород, лекарите му казват, че е в добро здраве.

Къртис побеждава предишния рекордьор, Ричард Хътчинсън от Уисконсин, само с един ден - на толкова млада гестационна възраст обаче, това е голяма разлика. Преди Хътчинсън, съобщава Гинес, рекордът е останал неподобрен в продължение на 34 години.

Източник: Most Premature Baby To Ever Survive Born 132 Days Early, A New World Record, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !