Най-отровните червеи в света можете да видите в Регионалния природонаучен музей в Пловдив

Регионален природонаучен музей в Пловдив Последна промяна на 28 май 2021 в 11:47 3879 0

Най-новите обитатели на аквариума на РПНМ-Пловдив са красивите, но опасни огнени червеи Hermodice carunculata. Те са морски безгръбначни, които се срещат в крайбрежните води на Средиземно море и Атлантическия океан.

На външен вид наподобяват многоножки - тялото им се състои от голям брой ярко оранжеви сегменти (от 60 до 150), всеки от които е снабден с куп „пухкави“ бели четинки. Всеки отделен сегмент има чифт мускулни израстъци (параподи), предназначени за движение, копаене и плуване, отровни четинки и червено-оранжеви хриле.

Отровните четинки са кухи отвътре и съдържат невротоксин, който при контакт с кожата причинява силна пареща болка и в резултат на това общо отравяне на тялото. Отравянето няма да доведе до трагични последици, но причинява силен дискомфорт (гадене, повишена температура, пареща болка, зачервяване и оток). Човек може да настъпи огнените червеи сред камъни в плитка вода докато плажува или се гмурка на средиземноморския или атлантическия бряг. При опастност червеят атакува, като „изстрелва“ токсичните четинки към нападателя. Ето защо в такава ситуация се препоръчва да се носят специални гумени обувки, предпазващи не само от тези отровни полихети, но също и от морски таралежи, отровни риби и др.

Огнените червеи са ненаситни хищници, които се хранят с корали, анемони и малки ракообразни, понякога атакуват и по-големи подводни обитатели: ранени морски звезди и морски таралежи.

Едно от най-интересните и известни свойства на тези животни е тяхната биолуминесценция по време на размножаване. Обикновено това се случва през летните месеци, само през първата четвърт на фазата на луната и продължава 1-2 дни. В тези 2 специални нощи след залез слънце морето добива зелен фосфоресциращ блясък, който е видим за около 30 минути. Анализирайки данни, събирани в продължение да години, биолозите правят изводи за наличието на фотопротеин в секрецията на огнените червеи. За откриването на това вещество през 2008 г. японският биолог Осаму Шимомура получава Нобелова награда за химия.

Детски фестивал на знанието и движението 2021г.

РПНМ - Пловдив се включва в инициативата на Народна библиотека Иван Вазов, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, в сътрудничество със Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/ под надслов "Четем, спортуваме, успяваме!" на 29 и 30 май от 10:00 до 16:00 в Цар-Симеоновата градина. Музеят ще участва с пътуващата изложба "Река на биоразнообразието" с реалистични макети на животни, която има за цел да привлече внимание към опазването на речните местообитания и в частност река Марица.

В организирането на фестивала участват Българска федерация по спелеология, пещерен клуб Джендема, сдружение Устремени – Асеновград.

Фестивалът ще се проведе на 29 и 30 май, от 10 до 16 ч..

За участие във фестивала са поканени:
1. Регионален природонаучен музей, който ще представи информационен щанд за дейността си.
2. Пещерен клуб Пълдин – Пловди.
3. Пещерен клуб Ъндърграунд - София,
4. Планинска спасителна служба, която ще демонстрира екипировка и оборудване за планинско спасяване.
5. Сдружение „По-диви Родопи“, което ще представи дейността си по реинтродукция на изчезнали в България редки видове.
6. СКСО /68-а бригада Специални сили/ ще проведе занятие по ориентиране с карта и компас.
7. СНЦ „Зелени Балкани“, които ще представят дейността си.
8. Общински приют за безстопанствени животни, който ще запознае децата на Пловдив с някои от питомците си, за които най-голямото щастие ще е да намерят своя осиновител и своя дом.
9. Асоциация на родителите на деца с увреден слух – АРДУС.
10. Сдружение Аварийно спасяване - Пловдив 11. Български туристически съюз 12. Сдружение „ТД Устремени“ – Асеновград.
13. Младежки червен кръст. 14. РИОСВ Пловдив
15. Басеинова Дирекция - Пловдив

През двата дни децата на Пловдив ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери, да научат за непознати животни и растения, и да опознаят вертикалния свят на алпинизма. Отделно от това, в Детския отдел на Библиотека Иван Вазов за тях е подготвена специална програма.

Откриване на обновената зала „Тропик“ от 01.06.2021

От 1 юни, Деня на детето обновената зала "Тропик" отново отваря врати за посетители след повече от половин година отсъствие!
Дългата пауза бе предизвикана от противоепидемичните мерки, ограничаващи достъпа на посетители до музея, както и от оттеглянето на Великобритания от ЕС, което възпрепятства международния транспорт и бизнес отношенията с фермите в Обединеното кралство.

След ремонта на залата сега посетителите ще се радват на още по-приветлива атмосфера докато около тях прелитат красиви тропически пеперуди.

Припомняме, че зала „Тропик“ работи всеки ден и приема посетители на всеки 30 минути, като първото посещение за деня е в 9:00, а последното е в 16:30.

Цената на билета за възрастни е 4,00 лв., за студенти и ученици – 3,00 лв., а за деца до 7 години – 1 лв.

Адресът на музея е ул. Христо Г. Данов 34, Пловдив, за информация: +359 32 633096

Работно време:

Понеделник - Петък от 8.30 до 17.00 часа

Събота - Неделя от 9.00 до 17.00 часа

Празници - 9.00 до 17.00 часа

Последната продажба на билети е в 16:30.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !