Най-подробното изображение на странните радиокръгове в космоса

Ваня Милева Последна промяна на 24 март 2022 в 00:01 10205 0

Това съставно изображение от радиотелескопа MeerKAT показва странен радиокръг, наречен ORC 1 (в зелено). Кредит: J. English, University of Manitoba / EMU / MeerKAT / DES / CTIO.

Представител на най-новите загадъчни обекти на астрономията - странните радиокръгове или ORC (Odd Radio Circles) - е заснет в остър фокус от международен екип от астрономи, използващи най-добрите радиотелескопи в света.

От откриването си през 2020 г. от радиотелескопа ASKAP странните радиокръгове бързо се превръщат в обект на интерес. Теориите за това какво ги причинява, варират от галактически ударни вълни до гърло на червееви дупки. Досега само пет странни радиокръга са били открити в космоса.

Ново подробно изображение, заснето от радиотелескопа MeerKAT на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория, е публикувано наскоро в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. То предоставя на изследователите повече информация, която да помогне за ограничаване на възможните теории за произхода на странните радиопръстени.

Сега има три водещи теории, които обясняват какво причинява ORC:

  • Те биха могли да са остатък от огромна експлозия в центъра на тяхната родна галактика като сливане на две свръхмасивни черни дупки
  • Би могло да са мощни струи (джетове) от високоенергийни частици, изхвърляни от центъра на галактиката
  • Може да са резултат от ударна вълна от производството на огромно количество звезди в галактиката.

Към днешна дата ORC са откривани само с помощта на радиотелескопи, без никакви признаци от тях, когато изследователите са ги търсили с помощта на оптични, инфрачервени или рентгенови телескопи.

"Хората често искат да обяснят своите наблюдения и да покажат, че това е в съответствие с най-добрите ни познания. За мен е много по-вълнуващо да открием нещо ново, което противоречи на нашето сегашно разбиране", коментира д-р Джордан Колиър (Jordan Collier) от Междууниверситетския институт за интензивна астрономия с данни, който е съставил изображението от данните на MeerKAT. 

Пръстените са огромни - около милион светлинни години в диаметър, което е 16 пъти повече от размера на нашата собствена галактика. Въпреки това, странните радиокръгове са трудни за наблюдение.

„Знаем, че ORC са пръстени от слаби радиоемисии, обграждащи галактика с силно активна черна дупка в центъра, но все още не знаем какво ги причинява или защо са толкова редки“, обяснява професор Рей Норис (Ray Norris) от Университета в Западен Сидни и CSIRO, един от авторите на статията.

Справка: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2022). DOI: 10.1093/mnras/stac701 Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Източник: Astronomers reveal best image yet of mysterious odd radio circles in space
CSIRO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !