Най-ранният човек от коренното население на Америка е живял в Сибир

Ваня Милева Последна промяна на 21 май 2020 в 00:00 6067 0

Раздробеният зъб на човек, живял преди 14 000 години. Кредит: G. Pavlenok

Човек, живял в Сибир преди около 14 000 години, е най-ранният известен човек в света, притежаващ специфичния микс от гени, наблюдаван при хора с индианско потекло, разкри анализ на ДНК от фосилизиран зъб.

Това предполага, че връзката между древносибирския и коренноамериканския народи е много по-дълбока и силна, отколкото се смяташе досега, коментира Хъ Ю (He Yu) от Института за наука за човешката история "Макс Планк" в Йена, Германия.

Ю и нейните колеги датират фосилизирания зъб, първоначално открит близо до езерото Байкал в Южен Сибир, че е отпреди около 14 000 години в ерата на горния палеолит. След това те извличат и секвенират ДНК и я сравняват с ДНК от древни и съвременни хора от индианците.

Техният анализ разкрива, че този човек е най-ранният открит някога със специфичната смес от древно северно-евразиатско и североизточноазиатско потекло, обикновено присъстващо при индианците. Най-ранният известен досега индивид в света с подобно потекло е живял преди около 11 500 години.

Следите, оставени в ДНК-то на човека, също показват, че хората с това потекло, от които произлизат първите американци - индианци, са били много по-широко разпространени, отколкото се предполагаше досега.

„Това не е популация, която се е преместила в Америка и просто е изчезнала на Евразийския континент“, отбелязва Ю. Останал е голям генофонд, който е населявал древен Сибир и е продължил да се смесва с популациите от Североизточна Азия, разказва тя.

Тези резултати допълват нарастващите доказателства, че Америките са били населени от хора от североизточна Азия, коментира Андерс Бергстром (Francis Crick) от Института "Франсис Крик" в Лондон.

Смята се, че предците на съвременните коренни американци за първи път са мигрирали в Северна Америка от Сибир преди поне 15 000 години през Беринговия мост - парче суха земя, което по онова време е свързвало съвременна Русия и Аляска.

„Това и други древни изследвания на ДНК показват, че за да се разбере произхода на  на коренните американци, трябва да се проучи древен Сибир“, казва Бергстром.

„Изглежда езерото Байкал отдавна е генетична контактна зона, като обединява хора от запад и изток както в началото на палеолита, така и в последващата бронзова епоха“, коментира Бергстром.

Справка: Cell, DOI: 10.1016 / j.cell.2020.04.037

ИзточникEarliest known person of the Native American ancestry lived in Siberia, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !