Най-старата човешка рисунка е открита в пещера в Южна Африка

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 септември 2018 в 22:27 6649 0

Кредит Magnus Haaland

Външната страна на пещерата Бломбос в нос Добра надежда в Южна Африка.

Археолози направиха невероятно откритие на древна рисунка на около 73 000 години, което я прави най-старото изображение, направено от човешка ръка, открито някога.

То предшества предишни подобни находки от Африка, Европа и Югоизточна Азия с най-малко 30 000 години, съобщава Phys.org.

"Рисунката" се състои от кръстосани цветни шарки, изработени от шест линии, пресечени с други три върху кремъчно парче. Изглежда, че образецът първоначално е бил много по-голям, тъй като линиите свършват рязко и може да са били по-сложни. Екипът смята, че са направени със заострено парче охра с размер на върха от 1 до 3 милиметра.

Находката, описана в Nature, е намерена в пещерата Бломбос (Blombos) на южния бряг на Южна Африка. Изследването е ръководено от професор Кристофър Хеншилууд (Christopher Henshilwood) от Университета в Берген в Норвегия. Смята се, че тази пещера е използвана временно от ловци-събирачи за престой от седмица - две.

Самата пещера е изследвана от професор Кристофър Хеншилууд и д-р Карен ван Ниекерк (Karen van Niekerk) от 1991 г. досега. Тя съдържа материал, датиран от преди 100 000-70 000 години, период от време, определен като Средна каменна ера, както и материали от Късната каменна ера, датирани отпреди 2000-300 години.

"Това определено е абстрактна украса и почти със сигурност няма никакъв смисъл за този, който я е създал ", обяснява проф. Хеншилууд пред IFLScience. "Това също е доказателство за способността на ранните хора да съхраняват информация извън своя човешки мозък."

Това кремъчно парче показва рисунка, съставена от девет линии, начертани с охра. Кредит: D'Errico / Henshilwood / Nature

Символите са присъща част от нашата човешка култура. Те могат да бъдат изрисувани върху телата ни като татуировки или под формата на апликации, орнаменти и други да украсяват дрехи, коси.

Речта, говорима и писмена, математиката, религията, правилата не биха могли да съществуват без типичната човешка способност да овладее създаването и предаването на символи и способността да ги въплътим в материалната култура..

Досега е постигнат значителен напредък в познанието как нашият мозък възприема и обработва различни категории символи, но знанията ни за това как и кога трайно символите са възникнали в съзнанието ни все още са неточни и спекулативни.

 

На това парче охра, намерено в пещерата Бломбос в същия археологичен слой, е изписано абстрактно изображение. Кредит: D'Errico / Henshilwood / Nature

Археологическият слой, в който е намерена находката, съдържа и други индикатори на символично мислене като мъниста от черупки, покрити с охра, и по-важното, парчета охра, гравирани с абстрактни шарки. Някои от тях много приличат на изрисувания камък.

„Това показва, че ранните Хомо сапиенс в Южна Африка са използвали различни техники за производство на подобни знаци върху различни материали", коментира проф. Хеншилууд.  „Това наблюдение подкрепя хипотезата, че тези знаци имат символичен характер и представляват присъщ аспект на поведенческия съвременен свят на африканските Хомо сапиенс, предците на всички нас днес".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !