Най-старата птица в света отново ще стане майка

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2016 в 13:07 9101 0

Най-старата птица в света, способна да се размножава, е лайзенски албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), най-малко на 66 години. Но въпреки своята напреднала възраст, птицата е снесла яйце, съобщава Live Science.

Събитието е забелязано от сътрудници на Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животни (United States Fish and Wildlife Service - USFWS).

Преди да открият Уиздъм изследователите са били уверени, че горният праг на дълголетието на лайзенския албатрос е 40 години.

Учените лесно идентифицират Уиздъм по червената лента на десния крак. Биологът Чандлър Робинс (Chandler Robbins) първо я забелязва през 1956 година на атола Мидуей и се връща на това място през 2002 година и отново я среща.

През годините Уиздъм е пропътувала около 5 милиона километра и от 2006 година Уиздъм е родила поне 9 пилета, включително едно, излюпено през февруари 2016.

Последната рожба на Уиздъм на име Kūkini (хавайската дума за пратеник).

Птицата сега мъти новото си яйце и чака завръщането на своя партньор Акеакамаи (хавайска дума, която означава "любов към мъдростта, учен"). Албатросите често мътят съвместно - когато единият родител се нахрани, идва да смени другия в гнездото, за да мъти, а другият отива в морето на лов за храна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !