Най-старата течна кръв, на 42 хил. години, е открита в замръзнало конче в Сибир

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 април 2019 в 15:53 10049 0

Конят Лена Equus caballus lenensis, открит в Сибир. Кредит: Семьон Григориев
Конят Лена Equus caballus lenensis, открит в Сибир. Кредит: Семьон Григориев

Учени откриха конче на 42 000 години, замръзнало в Сибирската земя. Особеното при находката е фактът, че кръвта му е все още течна. 

Това е вторият път, когато размразено животно от Ледниковия период има все още течна кръв, разказва Семьон Григориев, началник на Музея на мамута в Североизточния федерален университет в Якутск. През 2018 той и колегите му извлякоха течна кръв от труп на 32 200 годишен мамут. Това прави кръвта на жребчето най-старата откривана някога.

Григориев и колегите му искат да клонират мамут и други животински видове от Плейтсоцена и вече опитват да клонират кончето, член на изчезнал вид, наречен кон Лена. 

Кончето Лена (Equus caballus lenensis) е открито в кратера Батагайка в Източен Сибир. Било е на 2 месеца и високо около 98 см до рамото, когато е починало, удавяйки се в кал. Забележителното е, че кожата и космите му са запазени до последния детайл. В пикочния му мехур дори има запазена урина. 

Течната кръв е била изненада за учените. Обикновено тя коагулира или се превръща в прах дори в много добре запазени трупове, защото течностите се изпаряват с течение на годините. В мамута, кръстен "Buttercup" (лютиче), кръвта е запазена замръзнала в трупа. 

Аутопсията на жребчето трябва да разкрие доста за Сибир от Плейстоцена, според Григориев. Учените ще изучават освен биохимията на запазената урина, стомашно съдържимо и органи, но ще вземат проби и от почвите и палео растенията от слоевете замръзнала земя на мястото, където е умряло кончето.

Вземане на кръв за анализ от тялото на кончето Лена. Кредит: Семьон Григориев

Кръвта може и да не помогне на учените да достигнат до целта си да съживят животно от ледниковия период. Червените кръвни клетки нямат ядра, така че не съдържат ДНК. За клонирането те са се насочили към мускулни клетки и вътрешните органи. Дори и там е предизвикателство да открият ДНК в достатъчно добро състояние. ДНК започва да деградира скоро след смъртта на животното, дори и в идеални условия на съхранение, каквато е замръзналата почва, обяснява Григориев.

Екипът безуспешно опитва да извлече цели клетки и качествена ДНК от жребчето в продължение на два месеца. Учените ще продължават опитите, както в Якутск, така и в лабораториите на техните партньори от Sooam Biotech в Южна Корея. Директорът на компанията Хуан Уоо-сук е доказан за виновен по обвинения за нарушения на биоетиката през 2009, след като се доказва, че е подправил статии за експерименти с клониране на човешки стволови клетки, публикувани в списание Science през 2004 и 2005г. След това той остава в сянка няколко години, преди да започнат слухове, че клонира кучета за заможни клиенти. Той работи и с Григориев и екипът му в опитите да клонират мамут. 

Григориев и колегите му се надяват, че ако извлекат надеждна ДНК от мамут, могат да я добавят в ембрион на слон с премахната ДНК, да го имплантират в слон и така да възкресят вълнест мамут. Подобен процес може да сработи за конят Лена, използвайки съвременни коне за сурогати.

Източник: Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !