Най-старите фосили на Земята се оказаха обикновени скали

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2018 в 10:58 7691 0

Кредит Nature/California Institute of Technology

Последният рекордьор за най-старото известно доказателство за живот е на възраст 3,7 милиарда години - фосилен строматолит - слоести отложения, образувани от едноклетъчни микроорганизми. 

Но според едно ново изследване се оказа просто деформирана скала, съобщава ScienceAlert.

Едни от най-широко разпространените първи форми на живот на нашата планета са цианобактериите, покриващи дъното на плитки езерца с плътни килими. Техните вкаменени останки, строматолитите, се срещат доста често.

Известно време най-древните следи от живот бе строматолит на 3,48 милиарда години, открит през 2011 г. в района Пилбара в Западна Австралия и в продължение на няколко години носеше титлата за най-стари известни вкаменелости в света.

Но през 2016 г. австралийски изследователи описват още по-стари свидетелства за организми, на 3,7 милиарда годишни, открити в югозападната част на Гренландия.

По това време екипът твърди, че морфологията, химията, минералогията и наслояването на тези конични скални структури - около един до четири сантиметра на брой - са доказателство за строматолити.

Това бе извънредно откритие - рекордът за фосил бе отместен назад с по-малко 200 милиона години, твърде близо до самото начало на образуването на твърди скали на Земята - невероятна промяна, като се има предвид, че самата Земя е само на 4,5 милиарда години.

Сега, обаче, нов екип изследователи поражда съмнения относно тези вкаменелости.

Те твърдят в статия, публикувана в Nature, че техните резултати не подкрепят заключението, че структурите са останки от древни организми.

Анализирайки триизмерната им форма, ориентацията и химическия състав, екипът американски учени, ръководен от Абигейл Алоуд (Abigail Allwood) от Калифорнийския технологичен институт, показа, че тези така наречени "строматолити" са по-скоро резултат от геоложки сили.

Не само, че във фосилите липсват вътрешни слоеве, типични за строматолитите, но също така са изпуснати важни химически следи, очаквани от микробната дейност.

При 3D анализа се установи, че вътрешната структура на "строматолитите" е подредена на прави гребени, а не характерните за строматолитите конични структури. 

Строматолити (Pika Formation, Среден Камбрий) близо до Хелън Лейк, Национален парк Банф, Канада. Wikimedia Commons

Почти всички скали от това далечно време, потъвайки в недрата на Земята, са претърпели силна метаморфоза под влияние на високи температури и налягане.

В Гренландия се намират едни от най-старите скали на Земята, което означава, че този район е имал милиарди години, за да се огъват и деформират скалните образувания в интересни форми и композиции.

Това затруднява специалистите в търсенето на оригиналната текстура и композиция, които до голяма степен са заличени от милиардите години промени.

С други думи, тази конкретна област за изследване е пълна с противоречия, а дебатът за тези гренландски скали или вкаменелости далеч не е свършил.

Водещият автор на статията от 2016 г. Алън Нътман (Allen Nutman) вече заяви за The Washington Post, че не отстъпва от своите изводи като твърди, че Алоуд е избрала погрешно място за тестване.

"Това е класически сценарий за сравняване на ябълки и портокали, което води до неизбежния резултат, който нашите и техните наблюдения не съвпадат точно", пише Нътман.

Коментирайки за The Atlantic Алоуд също потвърждава позицията. Тя каза, че пробата, която са използвали, е само на метър от мястото на Нудман.

Дебатът продължава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !