Най-старите в света очи са много подобни на днешните

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 декември 2017 в 13:46 2988 0

(А) S. reetae и сложното око. (В) глава. (С) зрително поле. (D) част на дясното око. Стрелки посочат колони оматидий - структурна и функционална единица на фасетното око. (Е) страничен изглед на дясното око със схема (F). Изображение: Euan Clarkson и сътр., 2017, PNAS.

Новооткрито в Естония изкопаемо притежава най-древните очи, намирани някога.

Описанието на уникалните фосили на възраст от 530 милиона години е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Находката дава уникален поглед към еволюционната история на окото. Изкопаемото е открито от международен екип изследователи може да съдържа най-старият зрителен орган, който сме виждали, докладват учените.

Органът принадлежи на трилобит (вид Schmidtiellus Reeta ) - предшественик на съвременните раци и паяци. Преди 541-251 млн години, по време на палеозойската ера, трилобитите са господствали в океаните и моретата. Те са използвали ранна форма на фасетно око (сложно) - орган, състоящ се от малки зрителни клетки, подредени в матрица. Съдейки по намерения фосил в Естония, очите на трилобитите са били доста подобни на тези на съвременните пчели.

Екипът заяви, че структурата на находката им показва, че сложните очи са се променили малко за повече от 500 милиона години.

Вътрешните структури на окото. Изображение: Euan Clarkson и сътр., 2017, PNAS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !