Най-старото доказателство за хирургична ампутация е на 31 000 години

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2022 в 00:01 11096 0

Като дете, преди 31 000 години,  му е била ампутирана долната част на левия крак, но е оцелял до ранна зряла възраст. Племето му в живяло в район на Борнео, известен с праисторическите си скални рисунки. Кредит: Jose Garcia (Garciartist) и Griffith University.

Скелет отпреди 31 000 години, открит в Борнео, изглежда е на човек, претърпял хирургическа ампутация на лявото стъпало. Макар че операцията от каменната ера звучи като изключително рискован ход, изглежда, че младият ловец-събирач се е възстановил и е преживял няколко години след операцията.

Тази находка, публикувана в списание Nature, е най-ранното доказателство за усъвършенствана хирургия, наблюдавано някога в света, което предхожда други ранни операции с десетки хиляди години.

Международен екип от изследователи съобщава за откриването на скелет на млад човек, погребан в пещерата Лианг Тебо в индонезийската част на Борнео - район, известен с изключително ранните и красиви прояви на праисторическо скално изкуство.

Екипът бързо забелязва, че на индивида, датиран отпреди около 31 000 години, му липсва долната трета на левия крак. При по-внимателно разглеждане на пищяла и фибулата са били открити характерни костни израстъци, свидетелстващи за заздравяването на костите и носещи силни клинични прилики с кости, ампутирани по хирургичен път.

Най-удивителното е, че костта не показва следи от инфекция и показва, че детето е оцеляло и се е развивало още шест до девет години след ампутацията.

Останките на млад ловец-събирач, чийто долен ляв крак е бил ампутиран. Снимка: Tim Maloney

Откритието има огромни последици. Първо, то показва, че това общество на ловци-събирачи е притежавало задълбочени познания за структурата на крайниците, мускулите и кръвоносните съдове, за да предотврати фатална загуба на кръв и инфекция. То също така подсказва, че тези праисторически народи са използвали антисептични и антимикробни средства, за да контролират потенциалните инфекции - и са го правили с голям успех.

„Те също трябва да са разбирали необходимостта от отстраняване на крайника за оцеляването на човека“, пише екипът.

Като се има предвид кървавата история на медицината, пълна с ужасяващи опити за спасяване на живот, екипът се възхищава на уменията на хората, извършили операцията, десетки хиляди години по-рано от рекорда досега – много преди западните общества, които успяват да овладеят този медицински подвиг едва през последните около 100 години.

Преди това ново откритие най-старият известен пример за успешна ампутация е от неолитен фермер във Франция отпреди около 7000 години, чиято лява предмишница е била отстранена по хирургичен път.

Разбира се, датирането на древни човешки останки може да бъде трудна работа. В този случай изследователите датират скелета чрез измерване на следи от радиация, запазени в зъбния му емайл, което им дава приблизителна възраст, която съответства на резултатите от радиовъглеродното датиране на седиментите, в които са били погребани останките.

Досега се е предполагало, че хората трябва да са били от уседнали земеделски общества, преди да могат да изследват рисковата област на сложната хирургия, но новото доказателство оспорва това предположение. Струва си също така да се има предвид, че западната медицина се е справила напълно с антисептиката и сложната хирургия едва през 19-ти век.

"За сравнение, всички наши досегашни археологически случаи на сложни хирургически процедури са били свързани с големи уседнали земеделски общества: древните египтяни, перуанци [и т.н.]...", заявява на пресконференция д-р Тим Малоуни (Tim Maloney), водещ автор на изследването от Центъра за социални и културни изследвания към Университета "Грифит".

"Преживяването на ампутацията е скорошна медицинска норма за повечето западни общества, където антисептиката се развива към края на XIX век. Това е първата голяма стъпка към това ампутациите (по онова време често извършвани от бръснари) да не бъдат гарантирана смъртна присъда", допълва Малоуни.

Възможно е обаче това да е рядък и изолиран случай.

Остава открит въпросът дали скелетът показва необичайно напредналата медицинска квалификация на обществото на ловци-събирачи в тази конкретна част на Борнео или представлява по-широко разпространен и непознат талант за медицински процедури сред ранните хора - въпрос, за който може би ще се научи, когато се намерят още вкаменелости.

Датировката на това откритие е изумителна, но може би не е изненада, че такива ранни медицински познания са успели да пуснат корени в Борнео, твърдят изследователите.

Намиращ се в горещите и влажни тропици, този огромен азиатски остров изобилства от живот: някои полезни за хората, други вредни. Въпреки че почвата на тази земя е пълна с неприятни патогени, които биха могли да доведат до инвалидизиращи инфекции, тя също така притежава богато ботаническо разнообразие, от което могат да се събират лекарствени растения.

Те предполагат, че това съчетание може да е било идеалният катализатор за тези смели ранни опити в областта на хирургията.

"Една от възможностите е бързите темпове на инфекции в горещите и влажни тропици да са подтикнали ранните изследователи в този регион да се възползват от "природната аптека" от лечебни растения в тропическите гори, което е довело до ранен разцвет на използването на растителни ресурси за анестетици, антисептици и други средства за лечение на рани", отбелязва д-р Индия Ела Дилкес-Хол (India Ella Dilkes-Hall) от Университета на Западна Австралия.

Справка: Maloney, T.R., Dilkes-Hall, I.E., Vlok, M. et al. Surgical amputation of a limb 31,000 years ago in Borneo. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05160-8

Източници:

A 31,000-Year-Old Leg Amputation Is The World's Oldest By A Long Shot, IFLScience

World's Oldest Evidence of Surgical Amputation Lay Hidden For 31,000 Years, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !